facebook

Дізнайтеся які місця в транспорті найбезпечніші

У кожному виді транспорту є місця, на яких знаходитися найбезпечніше. Їх, на жаль, не так вже й багато.

1. У легковому автомобілі: найбезпечніше місце – за кріслом водія. Американські дослідники з університету міста Буффало вивчили кілька сотень ДТП і виявили, що сидять в центрі ззаду страждають при аваріях на 60% менше, ніж інші пасажири. А ось поруч з водієм сідайте в крайньому випадку.

mashyna-860x484

2. В автобусі, тролейбусі, трамваї середина салону – найбезпечніше місце. Краще сидіти спиною вперед: менше ризику в разі різкого гальмування.

Якщо сидите обличчям вперед, то розіб’єте голову об спинку крісла, яке перед Вами. Сидіти по правому борту безпечніше, ніж по лівому: подалі від зустрічного потоку транспорту. Небезпечні місця біля дверей (вилітають, мнуть в ДТП).

Якщо стоїте, розмішайте точки опори (дві ноги, руку на поручні) так, щоб їх вертикальна проекція на підлогу утворювала трикутник великої площі.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

В автобусі далекого прямування – найбільш безпечними місцями є крайні праві місця по ходу руху, розташовані в середині салону. Найбільш безпечні – починаючи з 4-го ряду, за винятком останнього, в середині салону (не коло вікна).

В автобусі найнебезпечнішими є перші 2 ряди пасажирських сидінь, всі бічні місця біля вікна, задній ряд.

3. У маршрутному таксі – місця, розташовані спиною по ходу руху (тим, кого закачує, доведеться вибирати між самопочуттям і безпекою). Найнебезпечніше місце в маршрутному таксі – місце поруч з водієм.

4. У метро не переступав заповітну межу, що йде уздовж платформи і по краю ступенів ескалатора. Не підходьте до поїзда, поки він не зупинився. Уникайте тисняви. Помітивши щось підозріле (затримка або часті зупинки поїзда, дим, запах гару), при першій можливості біжіть від цього «згубного місця» на свіже повітря або перейдіть на іншу лінію.

5. У поїзді – найбезпечніше місце – це середній вагон, середнє (п’яте) купе, нижня полиця у напрямку руху поїзда. На бічних полицях краще лежати ногами в сторону руху. Тоді при різкому гальмуванні або зіткненні ви впретеся в перегородку ногами, а не головою. І, значить, уникнете травми шийних хребців.

Найбільшу загрозу для пасажирів становлять перший і останній вагони поїзда. Перший мнеться і скидається зі шляху при зіткненні в лоб. З останнім відбувається те ж саме при зіткненні ззаду, тільки в ще більш катастрофічних масштабах, так як його на відміну від першого НЕ буфер локомотив і багажний вагон.

6. На кораблі найбезпечніше місце – це палуба, а найбезпечніша каюта – та, що до неї ближче.

7. У літаку – найбезпечніше сидіти в хвостовій частині літака – для пасажирів, які знаходяться ближче до хвоста, шанси на виживання при катастрофі вище, ніж для тих, хто сидить у перших рядах передній частині салону.

Скрізь намагайтеся триматися «золотої середини»: чим ближче до центру, тим безпечніше. У наземному транспорті, якщо не виходить стати «центристом», можете дозволити собі «правий ухил» (правий борт все-таки далі від зустрічного потоку), а ось «лівим» бути вже ризиковано. У метро і на залізниці вибирайте не тільки середину вагона, а й середину поїзда.

І все ж, як показує практика, особливе місце не панацея, та й вистачає їх не на всіх. Тому на нього можна сподіватися, але важливо і самому не зівай.

Пристебніть ремені!

Не варто нехтувати загальноприйнятими заходами безпеки. Іноді це може дорого обійтися. І в першу чергу тим, хто не пристібається ременями безпеки. У разі аварії непристебнутий пасажиру доводиться набагато гірше.

До речі, просто застебнути ремінь недостатньо, треба відрегулювати його так, щоб вам було трошки тісно, інакше при зіткненні ви з нього просто вилетите. Це стосується і пасажирів повітряного транспорту: якщо раптом літак потрапить в повітряну яму, той, хто не пристебнувся як слід, виявиться під стелею.

Важливо!

Свої папірці ближче до тіла. Навіть якщо ваш шлях недовгий, найнеобхідніше завжди беріть з собою, в тому числі – маленьку аптечку і так званий «набір для виживання». Якщо вирушили в далеку подорож, не ховайте гроші і документи по сумках і валізах.

Краще тримайте їх при собі: коли треба буде терміново, покидавши багаж, стрибати з потопаючого корабля або вибиратися з палаючого вагона, діставати їх буде ніколи. Подорожуючи по воді або над водою, на всякий випадок помістіть всі цінні папери в герметичний поліетиленовий пакетик. Найпотрібніші речі теж далеко не прибирайте і запам’ятайте, де вони лежать.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...