facebook

В Україні офіційно стартувала судова реформа

30.09.2016 р. набрав чинності Закон про реформу судової системи України №1401-VIII.

В цей день минуло три місяці з того часу, як президент Порошенко підписав прийнятий Закон і його опублікували. Тому реформи вступили в силу, але положення, яке стосується визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі, вступає в силу через три роки – з 2019-го.

sudova_reforma_2

Нагадаємо, 2 червня Верховна Рада прийняли зміни до Конституції в частині судочинства. Соцмережі вибухнули обуреними постами стосовно ускладнення та унеможливлення для громадян захисту своїх прав у судах – крім високих судових зборів тепер право представляти громадян в судах мають лише адвокати, а не довірені особи, як це було раніше. Таким чином, громадяни втрачають можливість отримати допомогу від правозахисників, котрі знаються на судочинстві, але не мають статусу адвоката.

Також, ухвалені поправки також передбачають позбавлення президента права створювати суди. Повноваження по створенню, ліквідації та реорганізації судів передаються парламенту.

Однак, до введення нового адміністративно-територіального устрою відповідно до змін у Конституцію щодо децентралізації влади, але не більше, ніж до 31 грудня 2017 року, створення, реорганізацію та ліквідацію судів здійснюватиме президент.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Крім того, прийняття цих змін відстрочить на 3 роки визнання Україною рішень Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Документ є частиною пакету реформи правосуддя, в межах якого депутати вже схвалили нову редакцію закону про судоустрій та статус суддів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...