facebook

ЧОМУ ДОРОЖЧАЄ БЕНЗИН ТА ДИЗПАЛИВО

Ціни на нафтопродукти знову почали зростати. Так, за даними консалтингової компанії UPECO за місяць – з 17 березня – нафтопродукти подорожчали на 1,36 грн/л та 1,29 грн/л відповідно.”


176

Поточна середня ціна в Україні на бензин А-95 за даними UPECO досягла 20,45 грн/л, дизельне паливо – 17,48 грн/л. Ще два тижні тому середня роздрібна ціна на бензин А-95 була на рівні 19,95 грн/л, ДТ – 17,13 грн/л.

Аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко пов’язує зростання цін з збільшення котирувань нафтопродуктів на європейських ринках через подорожчання нафти. На його думку, ціни на бензин могли б вирости і менше. За останній час, за його словами, нафтотрейдери підвищили маржу, збільшивши прибутки свого бізнесу.

Заступник директора НТЦ Психея Геннадій Рябцев додає, що близько 85% нафтопродуктів в Україні імпортні і тому ціни на них аналогічні світовим. Вроздріб, пояснює він, таке подорожчання відображається пізніше – від двох тижнів до місяця.

Крім того, Рябцев відзначає, що в першій декаді квітня Білорусь припинила термінові відвантаження для українських компаній і довелося купувати більш дорогий бензин з Литви та Польщі.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Останній перегляд цін операторами розпочався ще на початку року, уточнює директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн. І тоді нафтотрейдери могли тримати низьку ціну через невисокий попит. «Зараз попит підвищився і більше закупівель здійснюється за новими цінами, які злетіли слідом за подорожчанням нафти», – говорить він.

Куюн додає, що зараз вартість палива вже наблизилися до рівня, який дозволяє працювати рентабельно і тому далі зростати вона не повинна. «Але при девальвації гривні можливий новий виток подорожчання», – уточнює Рябцев.

Джерело: vipautonews.com

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...