facebook

Через експеримент Кабміну з 1 жовтня очікують підвищення на 15% цін на соціальні продукти

Кабінет міністрів України цього тижня затвердив пілотний проект скасування державного регулювання цін на продукти харчування, яке діяло в Україні з 1996 року. Згідно з ним, торгова націнка не могла бути більше 15 відсотків на борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину, свинину, м’ясо птиці, варені ковбаси, молоко, сир, сметану, вершкове масло і соняшникову олію, курячі яйця.

cina

 

Проект діятиме з 1 жовтня 2016 року по 1 січня 2017 року, повідомило УНІАН.

За словами міністр економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва, постанова дасть можливість зменшити адміністративний тиск на бізнес і відмовитися від застарілих адміністративних практик. Він запевняє, що продукти харчування не подорожчають, а експеримент доведе, що ми не потребуємо державного регулювання цін.

Експерти ж, з чиновниками не згодні і впевнені, що ціни на соціально-важливі продукти навпаки виростуть на 10-15% відсотків, що найбільше вдарить по старим і нужденним. Так, зокрема, вважає директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

На думку керівника аналітичного відділу консалтингового агентства ААА Марії Колесник, повне скасування цінового регулювання може стати причиною одиночного цінового зростання на деякі товари.  «Паралельно зі скасуванням цінового регулювання,- говорить експерт, — було б доцільно провести монетизацію пільг, щоб підтримати в першу чергу пенсіонерів».

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...