facebook

Незвичайний «утилізатор» в клітинах жіночих грудей виявили вчені

Незвичайний білок у клітинах жіночих грудей виявили британські вчені. «Утилізатор» змушує їх знищувати рештки сусідніх з ними загиблих клітин, що гарантовано захищає молочні залози від можливих запалень. Про це відкриття йдеться на сторінках науково-популярного видання Developmental Cell.

«Позбавляючись від мертвого «сміття» самостійно, клітини грудей значно зменшують шкоду, що наноситься їм фагоцитами імунної системи, які зазвичай виконують функцію «чистильників». Без білка Rac1, молоко і загиблі клітини забили б молочні протоки, що призвело б до хронічного запалення, позбавивши жінку можливості годувати дитину своїм молоком», — розповіла Насрін Актар з університету Шеффілда.

likar-momolog

Актар і її колеги зробили це відкриття при вивченні генів, які включені в клітини грудей в момент їх перетворення в ракові пухлини. Один з них – ген Rac1, вже використовується в якості ефективного засобу для пригнічення росту ракових клітин.
З метою дослідження цього гена в житті здорових грудей, біологи вирішили виростити особливу породу транс-генних мишей. Половину з них вчені позбавили гена Rac1.

Спостерігаючи за життям гризунів, виношуванням ними потомства і годуванням дитинчат, вчені виявили, вимикання цього гена призводило до розпухання молочних залоз самок, спровокованого скупчення мертвих клітин.

Як пояснили вчені, коли з’являється потомство, всередині молочних проток утворюється безліч своєрідних «кишеньок», молочних альвеол, що виробляють молоко. Але згодом, після відсутності потреби в молоці для дітей або дитинчат, клітини в цих альвеолах поступово відмирають, і груди повинні обов’язково якимось чином позбутися цього мертвого вантажу, чим і займається білок Rac1

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

dytyna-z-mamoyu

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...