facebook

Ви – дельфін, лев, ведмідь чи вовк? Цікава теорія про “звірячі” хронотипи людського сну

Ви спите по-ведмежому чи по-дельфінячому? Пройдіть тест. Доктор Майкл Бреус, спеціаліст зі сну, вважає, що майже кожну людину можна віднести до однієї з чотирьох “тваринних” категорій.
Lion Sleeping in the zoo from thailand

Lion Sleeping in the zoo from thailand

Усі ми знаємо про існування сексуального темпераменту, але виявляється, що індивідуальний “сонний темперамент”, біологічна потреба в сні теж є. Наше тіло та мозок підкорюється власному біо-часу.

На думку Бреуса, в цьому більшість людей дуже подібна до деяких ссавців. Про це пише The Daily Mail.

“Упродовж 50 тисяч років у нас був бездоганний біо-час, але в останні 125 всі технологічні досягнення – штучне освітлення, повітряні подорожі, миттєва комунікація, кофеїн – зруйнували наш природний ритм”, – говорить лікар.

Зі слів Бреуса, хороша новина в тім, що біологічний годинник можна “полагодити”, і це не так і складно. Потрібно лише дещо змінити в своєму стилі життя та звичках. Але важливо правильно визначити свій хронотип.

Американський вчений вважає, що кожна людина відноситься до певного “звірячого” хронотипу. Фото Wavebreakmedia/Depositphotos

Дельфін

Дельфіни сплять лише однією половиною мозку, друга тим часом відповідає за плавання та пильнує, чи нема поруч хижаків. У людей-“дельфінів” дуже сторожкий сон, вони часто не можуть заснути через тривогу. Зазвичай це люди з високим інтелектом, перфекціоністи. Вони ненавидять конфліктувати, проте недосипання робить їх дуже дратівливими. У них швидкий метаболізм, тож вони рідко мають зайву вагу.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Дельфінові краще їсти протеїновий сніданок, а от на вуглеводи зрання не налягати, вони діють на нього, мов транквілізатор. О 9:30-12:00 можна випити одну порцію кави.

Дельфіни часто нехтують обідом, і це неправильно. Оптимально, щоби обід був раннім, а співвідношення білків, жирів та вуглеводів у дельфінячому обіді було 1:1:1. Спати по обіді дельфінові не варто, адже 16:00-18:00 – це його найкращий час для інтелектуальної праці.

На вечерю можна попоїсти заспокійливих вуглеводів. І не варто лягати спати надто рано. Подивіться телевізор чи хильніть винця в приємному товаристві (але не пийте після 21:00).

23:30 – дельфінам час спати. Порахуйте від 300 у зворотному напрямку. Якщо протягом 20 хвилин не заснули, встаньте, щось поробіть, а через 15 хвилин спробуйте знову. Дельфінам цілком досить 6 годин сну, щоби почуватися відпочилими й бадьорими.

Людині-“дельфіну” вистачає 6 годин сну.  Фото nesharm/Depositphotos

Лев

Лев прокидається увечері, щоби розпочати полювання на сонну здобич. Більшість топових керівників та підприємців – саме “леви”. Соціальне життя – не їхній коник, зате вони – хороші аналітики, правильно харчуються та рідко мають зайву вагу.

Леви прокидаються рано, але вже бадьорими. А ще зрання найвищий рівень тестостерону, тож добре почати день із сексу.

Важкі вуглеводи лева теж “заколисують”, тож не варто налягати на них протягом дня. Додатковий сплеск енергії по обіді дадуть фізичні навантаження.

Ведмідь

У дикій природі ведмідь зазвичай активний удень, а вночі спить. Патерни сну “людей-ведмедів” так само коряться сонячному циклу. На думку Бреуса, саме до цієї категорії відноситься половина людей.

Більшості “ведмедів” несила підскочити за першим сигналом будильника. Якщо почуваєтеся сонними – поможе секс або прогулянка в швидкому темпі, це прискорить серцебиття та підвищить температуру тіла.

Під час сніданку налягайте на білки, а от каву пити ще зарано. Якщо є така змога, і надворі сонячно, ідіть на роботу пішки, так ви позбудетеся “сонної інерції”.

10:00-13:00 – це пік когнітивної активності та найкращий час для швидкого виконання складних завдань. І нарешті можна одну каву.

Більшість ведмедів надають перевагу великому, вуглеводному обіду. Але правильніше буде влаштувати собі 30-хвилинне фізичне навантаження, щоби прискорити метаболізм, а з’їсти порцію, що дорівнюватиме половині сніданку або двом вечерям.

По обіді не намагайтеся додати собі енергії за допомогою шоколаду. Якщо маєте змогу, то поспіть, але не довше 20 хвилин.

А вечеряти ведмедеві краще пізно. Інакше о 22:00 він почимчикує до холодильника.

 Більшість керівників та успішних підприємців – “леви”. Фото AEyZRiO/Depositphotos

Вовк

Так само, як і цей хижак у дикій природі, людина-“вовк” стає найактивнішою надвечір, опівночі ще не хоче спати, зате йому страшенно важко починати день зрання.

Вовки люблять ризик та зазвичай за своє життя мають багато сексуальних партнерів. А ще вони тяжіють до жирної їжі на ніч та алкоголю. І, як наслідок, часто мають зайву вагу. На вечірках вовки завжди веселі та креативні, проте частіше страждають від тривожності та депресії.

Уранці вовки дуже тяжко прокидаються. Дозвольте собі повалятися, доки будильник не продзвонить ще двічі і не будіть себе за допомогою душу.

Вовки часто пропускають сніданок, але поїсти треба. Почніть з води, щоби запустити метаболізм і подбайте, щоби на тарілці було вдосталь протеїну.

Найкращий “вовчий час”, коли ви встигнете хутко поробити купу справ, це 14:00-16:00.

О 16:00-18:00 Дельфіни та ведмеді з левами починають здуватися, а ви ще фонтануєте енергією. Саме час приємно вразити начальство, поробити тяжку хатню роботу чи вирішити складні організаційні питання.

Визначити, дельфін ви або вовк, лев чи ведмідь, поможе ТЕСТ.

На думку вченого, більшість людей – “ведмеді”. Фото djedzura/Depositphotos

Відповідайте, так або ні.

  1. Я прокидаюся від найменшого звуку чи світла.
  2. Їжа – не найбільша моя пристрасть.
  3. Зазвичай я прокидаюся ще до сигналу будильника.
  4. Через втому я часто відчуваю роздратування.
  5. Я знаю, що хвилююся через велику кількість дрібних деталей.
  6. Я вважаю, що в мене безсоння, або маю такий діагноз від лікаря.
  7. Я не можу заснути, бо думаю про минуле і про те, що може статися в майбутньому.

Якщо у вас вийшло п’ять або більше відповідей “так”, ви – дельфін. Якщо ні, ідемо далі. Обирайте відповіді та рахуйте бали.

1. Якщо на завтра у вас немає жодних планів, до котрої ви проспите?

а) встану раніше 6:30 (1)

б) між 6:30 та 8:45 (2)

в) після 8:45 (3)

2. Як ви переносите зміну часових поясів під час подорожей?

а) зазвичай тяжко (1)

б) пристосовуюся за 48 годин (2)

в) пристосовуюся швидко, особливо коли це подорож у західному напрямку (3)

3. Який ваш улюблений прийом їжі?

а) сніданок (1)

б) обід (2)

в) вечеря (3)

4. Коли вам найкраще займатися спортом?

а) до 8:00 (1)

б) між 8:00 та 16:00 (2)

в) після 16:00 (3)

5. Коли ви найбільш бадьорі та зібрані?

а) через 2 години після того, як прокинуся (1)

б) через 2-4 години (2)

в) через 4-6 годин (3)

6. Ви вважаєте себе…

а) людиною з більш розвиненою лівою півкулею мозку, стратегом та аналітиком (1)

б) людиною зі збалансованим типом мислення (2)

в) людиною з більш розвиненою правою півкулею, творчою та проникливою (3)

7. Ви спите вдень?

а) ніколи (1)

б) інколи на вихідних (2)

в) якщо посплю вдень, вночі не стулю очей (3)

8. Яке з тверджень найточніше описує ваш спосіб харчування?

а) я майже завжди обираю здорову їжу (1)

б) я інколи обираю здорову їжу (2)

в) мені складно обирати здорову їжу (3)

9. Ви вважаєте себе людиною…

а) орієнтованою на майбутнє, з планами та чіткими цілями (1)

б) котра усвідомлює минуле, має надії на майбутнє та намагається жити кожним моментом (2)

в) орієнтованою на теперішнє, на те, що добре для мене зараз (3)

10. Ви прокидаєтеся…

а) бадьорим (1)

б) очманілим (2)

в) сонним, а повіки мов із цементу зроблені (3)

Отже: 10-16 балів – це лев. 17-23 – ведмідь. 24-30 – вовк.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...