facebook

Відкрито таємницю синдрому хронічної втоми

Виявляється, хронічна втома — це не просто стан або забаганка людини. Це справді хвороба.

Американські вчені виявили у крові людей, які страждають від синдрому хронічної втоми, певний набір хімічних змін, властивих тільки цьому захворюванню.

 l_cat_4_9552902-1443220207

Більшість лікарів у всьому світі вважає синдром хронічної втоми не теоретичною проблемою, а цілком реальною хворобою, від якої страждають і навіть вмирають сотні тисяч людей. Симптоми включають фізичну і розумову втому, хворобливі відчуття в кінцівках, погіршення пам’яті, концентрації, травлення. При цьому деякі хворі настільки слабкі, що не можуть продовжувати працювати і навіть встати з ліжка. Хоча досить часто таких людей вважають симулянтами.

Причина хвороби досі була невідома. А діагностика ускладнюється тим, що її симптоми властиві дуже багатьом захворюванням, адже задіяно відразу кілька систем організму. Тому пацієнти можуть витратити роки, намагаючись отримати правильний діагноз.

Як повідомляє likar.info, дослідники з Університету Каліфорнії в Сан-Дієго проаналізували зразки крові, взяті у 45 осіб з синдромом хронічної втоми і у 39 здорових людей того ж віку. В результаті вони виявили певний набір хімічних змін, які були присутні тільки в крові людей з синдромом хронічної втоми. Дослідник Роберт Навіакс сказав, що подібне відбувається в крові у тварин, коли ті впадають у сплячку.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Ця робота відкриває шлях до свіжого розуміння біології синдрому хронічної втоми, і, що більш важливо для пацієнтів, винайдення надійного, раціонального шляху для розробки нових терапевтичних засобів лікування,” — сказав доктор Новіакс. Крім того, відкриття специфічних хімічних показників крові при даному захворюванні допоможе розвінчати міф про його надуманість.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...