facebook

10 фактів про кофеїн, про які, можливо, ви не знали

Виділений з кавових зерен в 1820 році кофеїн став самим популярним, а головне-доступним наркотиком, який входить до складу величезної кількості різних напоїв і медичних препаратів.

749feda64ec088facaa4f2cf915bfc07_L

1. Три найпопулярніших напою на планеті містять кофеїн
Це кава, чай, кола.

2. Кофеїн був відкритий в 1819 році.
Німецький хімік Фридлиб Фердинанд Рунге був першим ученим, який ідентифікував речовину кофеїн (або, якщо взяти наукову назву, триметилксантин). Журнал today’s Chemist At Work повідомляє, що йому вдалося екстрагувати речовину з рідкісних кавових зерен, які подарував вченому не хто інший, як Йоганн Вольфганг фон Гете.

 

3. Кофеїн блокує гальмівну рідину мозку і посилює допамін.
Це механізм дії кофеїну. Кожен день в нашому мозку накопичується речовина аденозин. Саме вона змушує нас відчувати втому. Кофеїн за структурою дуже близький до аденозину, тому він блокує аденозинові рецептори, і мозок не відчуває себе втомленим. А нейромедіатор допамін, що виробляється в мозку під впливом кофеїну, благотворно впливає на настрій. Поєднання цих двох чинників і покращує працездатність і когнітивні здібності людини.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

4. Згідно з легендою, за каву ми повинні бути вдячні ефіопським козлам
Пастух на ім’я Калді якось помітив, що його кози, наївшись кавових ягід, перебувають у дивному, полунаркотическом стані; вони буквально танцюють. Калді відніс зерна мусульманським ченцям, і той кинув частину зерен на священну землю, і частину — в вогонь, де зерна підсмажилися. Так з’явилася перша чашка кави в історії людства.

5. Кофеїн починає діяти через 20-30 хвилин після вживання
Багато вчених радять, по можливості, відразу після ранкової чашки кави подрімати ці 20-30 хвилин. Це повинно допомогти кофеїну задіяти максимальну кількість рецепторів в мозку і знизити аденозин до мінімуму. Знаючи це, можна сказати, що кава в ліжко — подвійна розкіш. Діє чашка кави від 4 до 6 годин, а через 12 годин кофеїн виводиться з організму.

6. Кофеїн міститься не тільки в кавових зернах і чайних листках
Кофеїн можна знайти в горісі кола, какао-бобах і у фрукті гуарана (який часто використовується у виробництві енергетичних напоїв).

7. Обсмажування кавових зерен знижує рівень кофеїну
Так що чим темніше обсмажування, тим кави слабкіше, і навпаки.

8. Курці синтезують кофеїн швидше
Нікотин і кофеїн розщеплюють одні і ті ж ензими. Через надлишок цих ензимів у курців, кофеїн вони засвоюють в два рази швидше.

9. Що міцніше: еспресо або кави в чашці?
Підступне запитання. Якщо дивитися міцність на мілілітр напою, то, звичайно, кофеїну більше в еспрессо. Але якщо згадати, в яких величезних склянках подають каву в найближчій кав’ярні, виявиться, що через обсяг склянки слабка кава міцніше чашки еспрессо.

10. В чайному листі кофеїну більше, ніж у кавових зернах
Але через різну технологію заварювання в чаї кофеїну менше, ніж у каві.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...