facebook

Чи можна читати перед сном ?

У сучасному світі ми звикли пробігатися очима по тексту, шукати ключові слова, проте не читати.

bukio_chy-mozhna-chytaty-pered-snom/

Наші очі скачуть вверх і вниз, скануючи пости в соціальних мережах. Ми відкриваємо чати та швиденько читаємо куценькі повідомлення. У текстах ми передивляємося гіфки танцюючих котиків і робимо висновок про прочитане по ключових словах. У середньому ми витрачаємо 15 секунд для того, щоб «перечитати» статтю онлайн.

У 2014 році американський центр (Pew Research Center) проводив дослідження, згідно якого чверть дорослого населення не прочитала жодної книги за попередній рік.

Українська компанія «TNS» у 2014 році також провела дослідження. Виявилося, що, у порівнянні із попередніми роками, українці на цілих 8% стали менше читати. Серед опитаних 50 тисяч людей 17 відсотків взагалі не читають, а 42 відсотки читають дуже рідко.

Звісно, такі результати не можуть тішити. Адже ті, хто постійно читають (а таких в Україні близько 8% за даними «TNS»), мають можливість покращити пам’ять та зберегти розумову здатність впродовж всього життя. Такі люди, як правило, кращі оратори, мислителі та, згідно із дослідженням центру Pew Research, більш здібні в усьому.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Читання книги перед тим, як і ти спати, допомагає справитися із безсонням. У 2009 році науковці університету Сассексу (University of Sussex) довлели, що лише шість хвилин читання скорочує стрес на 68%, очищує розум від непотрібних думок та готує тіло до сну. Якщо порівняти із музикою та чашкою чаю перед сном, читання книги розслабляє удвічі краще.

Науковець Девід Льюїс (Dr. David Lewis) стверджує, що «книга – це не просто якась собі відрада від чогось. Це також і продуктивна робота уяви, яка відповідає за перехід у підсвідоме під час сну».

Зовсім не важливо, який жанр книги ви оберете – художню літературу, наукову чи розвиваючу – головне, аби книга була захоплюючою для вас та, щонайважливіше, аби вона вас поглинала. Для когось це загадкові історії Ренсома Ріггза, а для когось хорори Стівена Кінга.

Мільярдер Білл Гейтс, до прикладу, читає годину перед тим як йти спати. Навіть тоді, коли він приходить пізно додому. Засновник Microsoft вважає себе людиною, яка швидко читає, не зважаючи на те, що він не займався цим спеціально. Свої навички він розробив самостійно, читаючи в основному перед сном.

Президент США Барак Обама теж читає перед сном. Він витрачає пів години – годину вечірнього часу, аби перечитати статті, аналітику та важливі новини.

Якщо ваш мозок будує картинки в голові під час читання, напруга послаблюється, а тіло розслабляється і засинає. Спробуйте і переконайтеся у цьому самі.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...