facebook

ЧАС ВИМАГАЄ ВСТАНОВИТИ СПРАВЕДЛИВУ ЦІНУ ЗА ЗЕМЛЮ

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» вважає необхідним ухвалення нової Методики нормативно грошової оцінки землі сільськогосподарського призначення до кінця цього року.

озимина
В основі нормативно-грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення (НГО) лежить рентний дохід, який створюється при виробництві зернових культур і визначається за даними економічної оцінки земель, проведеної у 1988 році. Дані рентного доходу на 1 га, отримані 28 років тому, давно не відповідають сучасним реаліям та стану української економіки, тому в УКАБі вважають вкрай важливим на сьогодні урегулювання питання шляхом оновлення методичних підходів.
У 2015-му році через значне підвищення індексу споживчих цін, коефіцієнт індексації нормативно грошової оцінки склав 1,43, тобто НГО землі повинна була зрости на 40%, що стало б значним фінансовим навантаженням на аграріїв. Непомірного збільшення ціни вдалося уникнути завдяки законодавчому закріпленню коефіцієнта індексації на рівні 1,2. Однак це законодавче рішення було лише тимчасовим кроком та ухвалювалося строком на рік, протягом якого має бути розроблена та ухвалена нова методика нормативно грошової оцінки землі відповідно до плану дій Уряду.
Однак після того, як Держгеокадастр розробив проект нової методики НГО і її було обговорено з представниками громадських організацій та професійних аграрних об’єднань, просування цього питання зупинилося на етапі погодження органам виконавчої влади.
На жаль, ця затримка негативно впливає на весь аграрний сектор України, який потребує стратегічного планування. Тому Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» звернулася до Міністерства агарної політики та продовольства України з проханням вжити заходів щодо продовження процедури ухвалення нової Методики. В Асоціації вважають важливим її затвердження саме в цьому році, адже відстрочення з кожним роком стримує розвиток АПК.
«Ухвалення нової Методики забезпечить встановлення справедливішої ціни за землю, сприятиме виведенню «з тіні» значних масивів землі, шляхом їх реєстрації та виготовлення технічної документації про нормативно грошову оцінку, що, в свою чергу, принесе нові надходження в бюджет через сплату земельного податку за ці землі», – прокоментував Тарас Висоцький, генеральний директор Асоціації «Український клуб агарного бізнесу».

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...