facebook

Як яєчний мільярдер Олег Бахматюк вимивав кошти з «VAB-Банку» та «Фінансової ініціативи»

Український мільярдер Олег Бахматюк, який був кінцевим власником двох «померлих» банків – VAB і «Фінансова ініціатива» – ошукав понад 400 тисяч вкладників. Гроші зі збанкрутілих фінансових установ були розмиті поміж компаніями, пов’язаними із самим аграрним магнатом та його менеджментом. Однак, досі правоохоронці не довели до суду жодної кримінального провадження на вимогу обдурених клієнтів та Фонду гарантування вкладів.

bahmatyuk

Про це розповідають журналісти програми антикорупційних розслідувань «Наші гроші» (щовівторка о 22:00 на телеканалі ZIK).

В аграрному секторі Олег Бахматюк уже багато років відомий як яєчний мільярдер: він є власником агрохолдингу «Авангард» та групи «Укрлендфармінг». Також він зажив слави «успішного господарника», котрий засіяв рекордні 650 тис. га  і розвів 66 тисяч голів великої рогатої худоби. Однак у фінансовому секторі він запам’ятається як банкір, котрий обкрутив понад 400 тисяч вкладників двох своїх банків – «VAB» і «Фінансова ініціатива».

Олег Бахматюк викупив VAB у 2011 році – планував кредитувати аграрний бізнес, а вкладників заманював вигідними ставками на депозити. Однак згодом НБУ визнає банк проблемним, а навесні 2015 р. запускає його ліквідацію. Офіційно це пояснювали тим, що акціонер недофінансував свій банк. Неофіційно ж казали – Бахматюк догрався з інсайдерськими кредитами, себто банк збирав в населення гроші на депозити, кредитами роздавав їх фірмам, пов’язаним із власником і керівництвом банку. Фірми гроші так і не повернули, тож банк зрештою «ліг».

Бахматюк роздав гроші, зокрема, 354 млн. грн. – ТОВ «Стар-Майстер». Ця компанія через ланцюжок подібних належить «УкрЛендФармінгу» Бахматюка. Ще 938 млн. грн. дісталося ПАТ «Залізничник», що позичав гроші під керівництвом менеджерів Бахматюка. Наразі «Залізничник» ліквідований, але кінцевим бенефіціаром фірми-правонаступника є сам Бахматюк.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Свій шматок у вигляді кредиту на 438 млн. грн. отримало ТОВ «Ледер Плюс ЛТД», котре належало і досі належить менеджерам Бахматюка. Раніше його власником було ТОВ «Зернотрейд», воно  належало Олегу Василишину – людина з таким ПІБ очолює  ТОВ «Бон-Ексім», одну з фірм групи «УкрЛендФармінгу» Бахматюка. Коли «Ледер» брала кредит у VAB, її на якийсь час переписали на 25-річного Антона Філімоненка. Людина з таким ПІБ відома як топ-менеджер «УкрЛендФармінгу». Після кредиту знову новий власник, однак і він із групи Бахматюка – Володимир Симотюк, директор ПАТ «ПіК» (теж з бахматюківського «УкрЛендФармінгу»).

Окрім того,  406 мільйонів отримало ТОВ «Україна – Агроінвест». Коли ця фірма брала кредит у VAB-Банку, то належала трьом працівникам Бахматюка. Перша – Наталія Костиркіна є членом наглядової ради ПАТ «Октябрь» і ПАТ «Ритм» (обидві належать до «УкрЛендФармінг»).  Другий – Ярослав Шульган, що є членом ревізійної комісії другої зі згаданих фірм. А третій – Андрій Столпников є директором ТОВ «Укрпродзерно», що належало вже знайомому нам «Зернотрейду».

Сьогодні борги за тими кредитами на суму 3,29 мільярдів грн державний Фонд гарантування вкладів намагається вибити через суд. Утім, судиться Фонд без ентузіазму. Більшу частину справ ФГВ виграє в першій інстанції, однак всі вони на оскарженні. Деякі справи «зливають» уже на самому початку, бо Фонд не приносить до суду необхідні документи.

У середині 2000-х Бахматюк створює іще один банк – «Фінансова ініціатива» (далі – «ФІ»). Однак у  червні 2015 р. банк отримує статус неплатоспроможного. Офіційно Нацбанк говорив: навіть попри докапіталізацію, стабілізувати ситуацію в банку не вдалося, він не повертав рефінансові кредити самому НБУ (а їх за 2014-2015 роки банк набрав 8,36 млрд. грн.), а клієнти банку почали скаржитися, що їм не віддають гроші. Неофіційно знову говорили про те, що банк випотрошили інсайдерськими кредитами.

Визначити, кому пороздавав кредити цей банк – нескладно. У майновому реєстрі вказана низка кредитів на сотні мільйонів, виданих «Фінансовою ініціативою» Бахматюка фірмам, пов’язаним із самим Бахматюком. Кредитний портфель на суму 946 млн. грн. був сформований з позик трьох компаній, усі так чи інакше пов’язані з власником банку, котрий спустошили:

1) ТОВ «ІнвестАгроГруп», заснована Романом Яремчуком – юристом «СТК» і директором вже відомого «Залізничника», котрий вже перекачав майже мільярд з VAB. Пізніше «ІнвестАгроГруп» переписали на Тараса Прокопика – партнера Бахматюка по м’ясному бізнесу (мають спільну фірму ТОВ «Сарним’ясопром»).

2) ПП «ГазПостач» – партнер Бахматюка по агробізнесу. Фірма виступила співзасновником ТОВ «Агромаш-Захід» разом із «Авангардко інвестментс паблік лімітед». Окрім того, фірма прописалася в центральному офісі «Фінансової ініціативи» в Києві, на вул. Щорса, 7/9.

3) ТОВ «М’ясопродінвест» – створена структурами з орбіти Бахматюка: вже знайомою фірмою «Зернотрейд», пізніше переоформлена на Юлію Петрову, котра була членом Наглядової ради ПАТ «Долинський Птахоомбінат» (власник – Укрлендфармінг).

При чому, в заставу під ці кредити було оформлене майно фірми також Бахматюка. Це ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал». Станом на іпотечний договір фірма належала «Укрлендфармінгу». Наразі структуру власності змінили, однак через ланцюжок (ТОВ «Зорема Вест» і ПАТ «Дакор Вест») кінцевим бенефіціаром лишається Бахматюк. Тобто позичив своїм гроші – і сам же за них поручився.

Нині є підозри, що після того, як Фонд гарантування вкладів роздасть борги вкладникам грошима з державного бюджету, Бахматюк повернеться і знову купить свій банк.

У липні минулого року ФГВ оголосив про пошук інвестора для «ФІ». На тому конкурсі єдина подана заявка була від кіпрської фірми Perusta Constructions LTD. І ця компанія була допущена до участі у конкурсі з вибору кваліфікованих інвесторів.  Фірма заплатила 40 млн. грн. гарантійного внеску і запропонувала викупити банк за 31 млн. грн. Але Фонд раптом вирішив банк усе-таки ліквідувати і продовжив повноваження тимчасової  адміністрації. Але Perusta подала до суду позов з вимогою «оголосити її переможцем конкурсу». І поки триває судова тяганина, в рамках забезпечення позову, кіпріоти домоглися того, що Фонду заборонили ліквідацію банку.

Офіційно кінцевий бенефіціар Perusta невідомий, однак різні ниточки нав’язливо тягнуться знову до Бахматюка. У судах цю фірму представляють два юристи – «Погорілий С.О.» і «Зеленковський О.О.». Перший – Станіслав Погорілий, відомий як член Ревізійної комісії вже згадуваного ПАТ «Авангард». Другий – вірогідно, Олександр Зеленковський, директор на фірмі Погорілого  ТЗОВ «Едель-бау», котрий теж працював на структури Бахматюка – представляв у суді ТОВ «Магніт», коли VAB стягував з нього кредитний борг. При цьому власником «Магніту» в середині 2000-х був сам Бахматюк.

Наразі директор-розпорядник українського Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтин Ворушилін лише розводить рукам. За його словами, його установа, коли знаходила в «Фінансовій  ініціативі», «VAB-Банку»  та інших банках, що належали олігархам та зазнали краху, порушення, то передавала матеріали правоохоронцям, однак результату не було.

«Не те, що суду за цими фактами немає, до суду не доведена ще жодна справа. Нині лише заявлено підозри. І не тільки власниках, а й по тих позичальниках, котрі нахабно вкрали гроші і не хочуть повертати. На жаль, позитивних таких моментів немає поки що», ­– каже Костянтин Ворушилін.

Поки Фонд чекає, що скажуть правоохоронці й експериментує з аудиторами, вкладники «VAB Банку» втомилися чекати і зрештою самі пішли до суду – стягувати свої гроші безпосередньо із Бахматюка. І що цікаво – один такий суд у квітні вже виграли. Без правоохоронців, власними силами їм вдалося те, що Фонд не може зробити вже другий рік.

Нині колишніми клієнтами був виграний суд на 10 мільйонів гривень, але триває розгляд ще десятка аналогічних справ вкладників VAB проти Бахматюка. Юрист ошуканих людей визнає: виграти такий суд – не дорівнює автоматично отримати гроші, бо їх з яєчного мільярдера ще треба стягнути.

Джерело – http://zik.ua/

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...