facebook

На вчителів чекають масові звільнення

Близько тисячі вчителів скоротять до кінця року. Про це повідомила міністр науки і освіти Лілія Гриневич.

13201981458610-777x437

Унаслідок оптимізації шкільної мережі та відкриття опорних шкіл 3,8 тис. ставок вчителів потрібно скоротити. Із них 2,4 розподілять у інші навчальні заклади.

“Людьми, які працюють на ставках, що вивільняються, будуть займатися центри зайнятості з метою перекваліфікації, соціальних виплат та пошуку місць праці”,— сказала Лілія Гриневич.

За її словами, кількість учнів із 1995 року до 2014 скоротилася на 43%, а вчителів — лише на 15%. Через це велика частина педагогів працюють на третину й на півставки.

“Справді, вчителів зараз більше ніж потрібно. Однак не можна просто брати й скорочувати людей. Зрозуміло, для чого це робиться — аби заощадити понад 5 мільйонів гривень бюджетних коштів. Проте така економія може зіграти злий жарт із нашою освітою, хороші вчителі потраплять під скорочення”, – говорить Олександр Карпенко, заслужений учитель України.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

На його думку, скорочення вчителів виправдане лише паралельно з проведенням масштабної освітньої реформи.

“Наша шкільна освіта — це методики викладання початку ХХ століття. У них не враховані ні цивілізаційний розвиток людства, ні психологічні особливості дітей. Та й рівень освіченості педагогів часто на дуже низькому рівні. Багато з них не вміють заслуговувати авторитет в учнів”, – каже спеціаліст.

Він вважає, що для заощадження коштів Міносвіти мало б обрати інший сценарій скорочення. Насамперед, звільнити пенсіонерів.

“Дуже малий відсоток вчителів-пенсіонерів знаходять спільну мову з дітьми, які більш як на півстоліття молодші. Одними з перших варто звільняти працівників обласних і міських департаментів освіти. Їм кошти також платять із бюджету. А ці люди лише придумують нові види документів, зобов’язують учителів звітувати. Натомість ніяких нових методик із цих департаментів до школи не доходить. Та й про захист прав учителів там не дбають. Юристи цих установ не завжди можуть довести до суду справи зі звільнення шкільних директорів-хабарників. А якщо й доводять, то програють”, – пояснює спеціаліст.

Він вважає, що перед тим, як скорочувати вчителів, потрібно провести їхню атестацію. Варто відправляти до центру зайнятості тільки тих, хто має низький рівень знань зі свого предмету та психології.

Нагадаємо, цього року Міносвіти запроваджує відкриття опорних шкіл на обласному й районному рівнях. У малонаселених селах лишатимуть тільки початкові школи. Середня й старша буде в більших селах. Вона називатиметься опорною школою. Туди учнів возитимуть шкільними автобусами. Таких опорних шкіл буде до п’яти в кожному регіоні. Рішення щодо них прийматимуть територіальні громади

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...