facebook

600 українських прізвищ в офшорах: друга хвиля «Панамських документів»

Журналісти викривають нові офшорні схеми оточення Порошенка та інших політиків

9AC26373-9307-476E-8269-A525B15FA5E8_w640_r1_s

У ніч на 10 травня була відкрита для всіх охочих база даних із інформацією з так званих «Панамських документів». Її оприлюднив Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів. Близько 600 прізвищ належать українським бізнесменам та посадовцям. В режимі «онлайн» можна подивитися, з якими фірмами та компаніями пов’язані ці особи.

Українські журналісти продовжують викривати схеми, в яких задіяні політики різних рівнів. Окрім президента Петра Порошенка, в якого вже раніше була виявлена компанія на британських Віргінських островах, вони знаходять компанії його близьких партнерів. Багато інформації з оприлюдненої бази даних можна отримати й про колишніх посадовців. Це може стати у пригоді й правоохоронцям, переконані журналісти програми розслідувань «Схеми».

Журналісти програми «Схеми» аналізують всі 600 найменувань бази даних, які мають українське походження. Катерина Каплюк, журналіст програми розслідувань «Схеми», зізнається, що в переліку багато знайомих прізвищ, але цікавлять саме ті, які мають стосунок до влади. Якщо бізнесмени мають офшорні компанії і відкрито про це заявляють, у цьому нічого поганого немає. Якщо ж компанії пов’язані з чиновниками та їхніми партнерами, при цьому задіяні у непрозорих оборудках – це потрапляє до уваги журналістів та має бути предметом інтересу для відповідних органів

«Окрім нинішніх політиків, там є інформація і про колишніх. Там є компанія сина Юрія Іванющенка – Арсена, яка раніше була співвласником «7-го кілометру» (це великий ринок в Одесі). Раніше припускали, що це могла бути його компанія, зараз вже є конкретні докази. Так само є багато даних стосовно колишніх бізнесменів часів Януковича. Є дані про компанію Руслана Цеплакова, це близький друг сина Януковича. Прикметно, що ця компанія стосується виведення грошей із «Південкомбанку», яким володів Цеплаков. Тепер є конкретні докази не лише для журналістів, але й для правоохоронних органів, що, наприклад, власник банку виводив гроші на свою ж компанію», – повідомляє Катерина Каплюк, журналіст програми розслідувань «Схеми».

Оточення президента в офшорах

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Журналіст програми «Слідство.Інфо» Дмитро Гнап опублікував інформацію з посиланням на «Панамські документи», яка стосується Петра Порошенка та його найближчого оточення. За його повідомленням, компанія Intraco оплачувала перельоти президента, а також відпочинок і навчання доньки Ігоря Кононенка, колишнього першого заступника голови фракції «Блок Петра Порошенка». Згідно з розслідуванням журналіста, кінцевим бенефіціаром, тобто вигодоотримувачем від діяльності компанії Intraco є Сергій Зайцев, бізнес-партнер як Порошенка, так і Кононенка, пише Дмитро Гнап. Сергій Зайцев очолює департамент із зовнішньоекономічної діяльності компанії «Рошен». Ситуацію із його причетністю до згаданої офшорної компанії у компанії поки що не коментують.

Сам Ігор Кононенко раніше заявляв, що інформація про його та Петра Порошенка причетність до цієї компанії не відповідає дійсності.

Чи потрібен спеціальний орган для розслідування офшорних схем?

Представники «Самопомочі», «Батьківщини» та Радикальної партії в парламенті вимагають створення тимчасової слідчої комісії для розслідування офшорних оборудок політиків і перших осіб держави. Сергій Лещенко – член президентської фракції – заявляє, що проект постанови про створення такої комісії вже місяць лежить у Верховній Раді і його навмисне не реєструють. Проект підписали представники депутатської групи «Єврооптимісти», зазначає депутат Сергій Лещенко.

«Це робиться свідомо для того, щоб тему «Панамського скандалу» прибрати з медійного простору, щоб вона не стала частиною політичної дискусії в Україні. Ми бачимо, як у світі йдуть у відставку прем’єр-міністри, змінюються коаліції, йдуть у відставку політики, ведуться розслідування. В Україні ця тема просто замовчується», – зазначає депутат Сергій Лещенко.

У «Народному фронті» заявляють, що створено робочу групу щодо відпрацювання цього законопроекту. Після чого можна переходити до розслідування, наголошує Максим Бурбак, голова фракції «Народний фронт».

Дуже багато галасу ми чуємо. Замість того, щоб говорити для ток-шоу, займіться справою – напишіть бодай заяву у правоохоронні органи

«Дуже багато галасу ми чуємо. «Бла-бла-бла» з усіх ефірів, а жодних результатів немає. Хочу нагадати усім політикам, які створили зараз широку опозицію, що ми створили зараз дуже багато органів, які мають повні права боротися із корупцією і розслідувати всі ці гучні заяви. Замість того, щоб говорити для ток-шоу, займіться справою – напишіть бодай заяву у правоохоронні органи», – зазначає Максим Бурбак.

Жодних наслідків від «другої хвилі» не буде – політолог

Політтехнолог Тарас Березовець намагання створити тимчасову слідчу комісію вважає «стрясанням повітря», що ні до чого не призведе. Те, що кошти на рахунках мають корупційне походження, треба ще довести, а достеменну інформацію мають Сполучені Штати та влада Панами. Без їхнього співробітництва вся оприлюднена інформація нічого не вартує, пояснює політолог. Жодних наслідків друга хвиля «панамського скандалу» в Україні не матиме, переконаний Тарас Березовець.

Те, що ми на сьогоднішній день побачили, більше схоже на елемент політичної боротьби і намагання будь-як у цю всю історію притягти конкретно Порошенка

«Навіть батько Дейвіда Кемерона, прем’єр-міністра Великобританії був втягнутий в цей скандал, як і лідери багатьох західних країн. Це в жодному випадку ні до відставки, ні до імпічменту не призвело. Єдиний, хто пішов у відставку – прем’єр-міністр Ісландії. Те, що ми на сьогоднішній день побачили, більше схоже на елемент політичної боротьби і намагання будь-як у цю всю історію притягти конкретно Порошенка», – пояснює експерт.

12 травня у Лондоні має відбутися світовий антикорупційний саміт, однією з головних цілей якого має стати боротьба з офшорами та ухилянням від сплати податків. В саміті планує взяти участь й український президент. Офшорний скандал з його прізвищем ніяк не вплине на репутацію Петра Порошенка в рамках міжнародного заходу, вважає політичний експерт.

В Україні на кінець травня, згідно з попередньою інформацією, планується розгляд низки законопроектів для деофшоризації економіки.

Джерело – http://www.radiosvoboda.org/

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...