facebook

СУВОРІ РЕАЛІЇ: У МЕРЕЖІ ОПУБЛІКУВАЛИ СВІЖІ ДАННІ ПРО “ВЕЛИЧЕЗНІ” ЗАРОБІТКИ ЖИТЕЛІВ ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ

На підконтрольній угрупованню «ДНР» території існує значна різниця в оплаті праці за галузевою і територіальною ознакою. Жителі Донецької народної «республіки» отримують дуже низьку заробітну плату, і на більш-менш пристойну зарплату можуть розраховувати лише ті, хто «підписує контракти з ВС «ДНР» і йде воювати. Бойовикам платять близько 15 тисяч російських рублів в місяць – це близько 6,7 тисяч гривень.

Зокрема, місцевий житель назвав зарплати, які отримують робітники у різних сферах роботи «псевдореспубліки»:

– чергова на ж/д переїзді – 5700 руб. (2400 грн.);

– сторож – 4200 руб. (1765 грн.);

– мл. медик в дитячому будинку – 5500 руб. (2313 грн.);

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

– медсестра (1,5 ставки) – 9400 руб. (3950 грн.);

– вчитель історії зі стажем 10 років – 10 000 руб. (4200 грн.);

– сортувальник на складі – 9500 руб. (3990 грн.);

– оператор котельні – 8700 руб. (3660 грн.);

– касир-продавець – 7000 руб. (2940 грн.), – зазначив місцевий житель.

Такий же розмір зарплати тільки у «працівників податкової служби» та співробітників «МНС ДНР», а також у начальників управлінь і відділів мерії, – наприклад, в Горлівці. Однак звичайні працівники «мерії» заробляють всього 10-12 тисяч рублів. Одна з найнижчих зарплат в «ДНР» – у працівників комунальної сфери, яким платять всього три тисячі рублів. Трохи вище зарплата лікарів – 7 тисяч.

При цьому ціни на продовольчі товари на окупованих територіях вже встигли зрівнятися з цінами в Росії. Низькі тарифи, звичайно, дуже допомагають людям, особливо пенсіонерам, але цього недостатньо, тому що, ціни на продукти все одно високі. Мешканці самопроголошених «Донецької і Луганської народних республік» живуть на зарплати, які вдвічі менше українських і втричі менше російських. Тим часом, ціни в магазинах нітрохи не нижче, ніж у Росії. Ті, кому пощастило мати город, постачають все сімейство продуктами і уникають магазинів.

Люди скаржаться, що пенсії і зарплати у них маленькі, а на деяких підприємствах вже дійшло до того, що замість грошей видають пакети з їжею. Також жителі “ДНР” кажуть, що якість вітчизняних товарів дуже погана і багато хто намагається виїжджати на закупівлі на підконтрольну територію.

Причинами ситуації, що склалася в Донецьку є зниження інтенсивності діяльності промислових підприємств міста в порівнянні з довоєнним періодом; складності з ринком збуту виробленої продукції; відсутність розвиненої фінансової, соціальної та іншої інфраструктури.

Все частіше в соціальних мережах згадують, що під час «референдуму» 2014 року всім обіцяли, що «заживемо як в Росії». Але реальність виявилася прозаїчніша. За чотири роки війни, міжнародної ізоляції і економічного занепаду, самопроголошена влада “ДНР” перетворили “козир” в сумнівну можливість тримати “республіку” на плаву. Ще потрібно враховувати, що Росія теж просто так допомагати не буде і треба щось давати натомість…

 

Джерела:

https://m.znaj.ua/society/203330-ukrajincyam-rozpovili-pro-zarplati-v-ordlo-navit-do-afriki-daleko

https://replyua.net/news/regiony-ukraine/donetzk/81052-zarplaty-v-dnr-shokiruyut-svoimi-razmerami.html

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...