facebook

Медики знайшли гени, які штовхають людей на небезпечні вчинки

Експерти з Каліфорнійського університету ідентифікували набір генів, що впливає на ризикованість у вчинках.

 

Мова йде про 124 генетичні варіанти, які підвищують схильність до нездорового способу життя, асоціальної поведінки і так далі, пише Nature Genetics.

Дослідники стверджують, що кожен ген окремо не впливає на схильність до прийняття ризикованих рішень (алкоголь, куріння, перевищення швидкості), так як основна вина все ж лежить на негенетичних факторах.

В подальшому команда вчених сподівається зрозуміти фундаментальні молекулярні та клітинні процеси, що формують поведінку людини, щоб розробити нові методи профілактики і лікування залежностей.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У рамках дослідження медики вимірювали загальну толерантність учасників до ризику на основі самозвітів.

Експерти виявили, що генетичні варіанти, пов’язані із загальною толерантністю до ризику, як правило, також пов’язані з більш ризикованою поведінкою: перевищенням швидкості, вживанням алкоголю, тютюну і марихуани, а також з більш ризикованими інвестиціями і нерозбірливим сексуальною поведінкою.

Дослідники також виявили загальний генетичний вплив на загальну толерантність до ризику і деякі індивідуальні особливості і нейропсихіатричні риси. Наприклад, СДУГ, біполярні розлади та шизофренію.

Ефекти кожного з 124 генетичних варіантів на індивідуальній основі дуже малі, але дослідники виявили, що їх сукупність може чинити істотний вплив.

У рамках роботи вчені також виявили ділянки мозку, які відповідають за ризиковану поведінку.

Наші результати вказують на роль конкретних областей мозку (префронтальної кори, базальних ганглій і середнього мозку), котрі, як раніше визначили дослідження, відповідають за прийняття рішень, — пояснив один з авторів дослідження Джонатан Бошамп (Jonathan Beauchamp).

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...