facebook

Злочинна халатність: у дитсадку на Прикарпатті “оселився” небезпечний грибок

В Богородчанському районі в школі і дитсадку села Кривець “оселився” грибок – його помітили на підлозі, на стінах і навіть на книгах. За словами батьків, через це їхні діти постійно хворіють, хоча обидві установи розмістилися в практично нових будівлях.

 

 

“Дивіться, який гриб. І це діти сюди приходять, сідають читати книги, і цим дихають“, – показав один з батьків.

Тато однієї з вихованок дитсадка помітив грибок випадково, коли під ним провалилося покриття підлоги.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Зняли пару ламінатів, там повністю цвіллю покрито. Грибок. І почали знімати це все, повністю все покрито. Ось тут у нас спальня, з цього боку все це пішло, і тут спали діти“, – розповів батько вихованців дитсадка Сергій Богровецький.

Після цієї знахідки його дружина зрозуміла, чому кілька місяців у їхніх дітей не припинялися напади сильного кашлю.

“Наша медсестра говорила, що легені чисті, горло чисте, а дитина все одно кашляла і казалав, що горло болить. Вона дихала ось цим чотири місяці, день за днем вони ходили“, – поскаржилася Іванна Богровецька.

Грибок розрісся в дитсадку, який реконструювали в минулому році, витративши на це півтора мільйона гривень.

“Робота зроблена взагалі неправильно. Немає ані витяжок прибитих, немає ані гідроізоляції, ані пароізоляції, ну нічого. Воно повинно було статися”, – упевнений один з жителів села Кривець.

За кілька метрів від дитсадка – школа, яку також роз’їдає цвіль. Так, у шкільній бібліотеці грибком повністю укрита підлога і стіни, він встиг перекинутися і на книги.

Ремонт почали лише після того, як батьки учнів влаштували скандал – з району прислали перевіряючих.

“Ми приїхали сюди за заявою, яку написали батьки. Реальна проблема полягає в тому, що це наочно, підлоги провалені, будемо описувати, будемо рекомендувати”, – заявив Володимир Лерчук, начальник Богородчанського районного управління Держпродспоживслужби.

Керівництво дитсадка коментарів не дає. Дізнавшись про приїзд журналістів, директор повідомила, що вона знаходиться в лікарні з гіпертонічним кризом. Однак у жодному з місцевих стаціонарів знайти її не вдалося. У райраді поведінкою директриси шоковані.

“У лютому минулого року відкрили дитсадок, а в грудні закрили дитсадок. Абсолютна безвідповідальність чиновників, які приймали цю роботу, це перше. А найбільше – це вже навіть злочинна безвідповідальність, це керівництва цієї установи”, – заявив Михайло Головчук, глава Богородчанської райради .

Тим часом в управлінні освіти визнали: ремонтні роботи в садочку насправді виконані погано. Щодо школи – стан справ там тільки вивчають, але не вважають адміністрацію винною.

“Директор школи думала, що власними силами зможе виконати дані роботи, не думала, що такий великий обсяг роботи з’явиться. Чи не зрозуміла глибини проблеми в повній мірі. Все таки вона за фахом вчитель, а не інженер-будівельник”, – заявила в телефонній розмові Оксана Савчук, начальник управління освіти Богородчанської РДА.

Однак позбутися від грибка не так просто і нового ремонту буде занадто мало.

“Перш за все, потрібно прибрати причини, тобто, прибрати умови для зростання грибка в приміщенні. Ну, наприклад, це підвищена вологість, погане провітрювання. І потім, варто попросити допомоги у професіоналів, і вони за допомогою спеціальних фунгіцидів можуть обробити і прибрати цей грибок “, – пояснила Надія Капец, науковий співробітник Інституту ботаніки Національної академії наук.

Мікробіологи підтверджують, що грибок може викликати алергію і захворювання верхніх дихальних шляхів. Тому батьки учнів готують звернення до правоохоронних органів з вимогою притягнути до відповідальності керівників, які ризикували здоров’ям дітей, пишуть Версії з посиланням на Сегодня.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...