facebook

Дієтолог пояснила, кому протипоказано головна різдвяна страва і як правильно її приготувати

Вечеря напередодні Різдва традиційно сприймається як сімейна, символізуючи домашній затишок. Господині займаються готуванням основних пісних страв, з яких чи не головна – це кутя.

 

 

Чим корисна ця страва і як її їсти.

Яке зерно вибрати для куті

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Традиційно цю страву готують з цільнозернової пшениці, однак деякі регіони дотримуються традиції брати в основу ячмінь, перлову крупу, рис і навіть горох.

За словами лікаря-дієтолога, немає однозначної відповіді, які злаки корисні, а які – ні.

Лікар-дієтолог Мирослава Березова

“Булгур – виготовляється з цільного зерна пшениці. Він хоч і містить дещо менше корисних компонентів, проте і час варіння набагато менше – близько 20 хвилин. Рис – крупа, яка містить багато вуглеводів, калію, фосфору, клітковини і рис не підійде тим, хто страждає запорами і метеоризмом”, – говорить лікар-дієтолог Мирослава Березова

Що до перлової крупи, то в ній містяться ряд вітамінів А, Е, РР, D, клітковина, фосфор і мала кількість вуглеводів, так що вона найкраще підійде для тих, хто страждає від цукрового діабету. Люди, які не можуть переносити глютен, повинні віддати перевагу куті з рисом.

У Традиційній куті з пшениці є багато цінних рослинних білків, вуглеводів, вітаміни групи B і Р, антиоксиданти, багато катехінів і антоціанів. Страви з пшениці не рекомендують тим, у кого цукровий діабет, загострення неспецифічного виразкового коліту та хвороба Крона.

Крім зерна в кутю можна додати мед, тертий мак, родзинки, горіхи, місцями курагу.

Навіть беручи до уваги те, що мед є дуже корисним і має у своєму складі безліч різноманітних вітамінів і мікроелементів, він все ж є продуктом із високою калорійністю. Не рекомендується використовувати мед тим, хто страждає від підвищеної кислотності шлунка. Також обмежте у вживанні меду дітей до 3 років

Як зробити страву корисною

Щоб кутя принесла користь, потрібно з усією відповідальністю вибирати зерно і приготувати. Лікар радить придбати цільне зерно пшениці.

Лікар-дієтолог Мирослава Березова

“Перед приготуванням пшеницю потрібно взяти і замочити у воді на кілька годин, найкраще – на всю ніч. Так ми зможемо знизити вміст фитинової кислоти, яка порушує всмоктування в кишечнику корисних мікро – і макроелементів”.

Лікар зазначає: переїдати кутю не треба, якою б смачною вона не була – 3-4 столові ложки на вечір цілком вистачить.

Краще не їсти кутю пацієнтам, які страждають від цукрового діабету, а також мають загострення шлунково-кишкових захворювань.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...