facebook

В Україні запровадили новий вид допомоги для родин з хворими дітьми

1 січня набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за хворими дітьми».

Законом запроваджує новий вид державної допомоги на дітей, хворих на важке перинатальне ураження нервової системи, важку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, важкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, або дитиною, яка отримала важку травму, потребує трансплантації органу чи потребує паліативної допомоги, пише «Українське право».

Допомога виплачується у розмірі прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, незалежно від одержання інших видів державної допомоги, передбачених цим Законом. Відповідні зміни внесено у Законі України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми».

Для призначення допомоги необхідно подати:

заяву про призначення допомоги за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах трудових відносин, соціального захисту населення;
паспорт або інший документ, що посвідчує особу, та документ, що підтверджує повноваження опікуна, піклувальника, прийомних батьків, батьків-вихователів;
свідоцтво про народження дитини;
довідку про захворювання дитини.
Окрім того, внесено зміни до закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Ними одного з непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікуна, піклувальника, які фактично здійснюють догляд за дитиною, хворою на важке перинатальне ураження нервової системи, важку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, важкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, або дитиною, яка отримала важку травму, потребує трансплантації органу, потребує паліативної допомоги, до кола застрахованих осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за яких сплачується єдиний внесок.

Зазначений період догляду зараховуватиметься до страхового стажу, що дає право на пенсійне забезпечення і до стажу роботи, який дає право на щорічну основну відпустку.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...