facebook

Франківець разом із друзями створив стартап, який отримав півмільйона доларів інвестицій (ФОТО)

Нещодавно краківський стартап CallPage, заснований українцями, серед яких франківець Андрій Ткачів, привернув новий раунд інвестицій від польських капіталістів, серед яких засновник найбільшої в Європі мережі поштоматів InPostРафал Бжоска. На просування свого проекту хлопці отримали 500 000$ інвестицій.

17

Проект CallPage заснували три українця: Ростислав Кнап, Андрій Ткачів і Сергій Бутко, які переїхали з України в Польщу в різний час і за різних причин. Уже в Польщі вони познайомилися і створили CallPage – віджет, який дозволяє швидко зв’язати клієнта і торговця по телефону.

Про те, як прийняти в житті правильне рішення, виносити, народити та реалізувати ідею, підібрати команду, працювати «в поті чола», вперто йти до поставленої цілі та привабити інвестора, а також про те як створювався CallPage, франківець, один з авторів проекту, Андрій Ткачів розповів «Типовому Франківську».

Андрію, розкажи трохи про себе. Знаємо, що ти родом з Івано-Франківська. Як потрапив до Польщі?

– Як і більшість моїх однолітків у Польщу я потрапив на навчання, за що велика подяка моїм батькам. Перед поступленням у мене була дилема при виборі профілю: медицина чи ІТ-технології. Перше моє рішення, яким я пишаюсь –  ІТ-технології. Поступив в Ягелоньский університет на компютерну інженерію, але на третьому курсі був змушений залишити навчання, оскільки воно не давало можливості на 100% віддатись проекту. Це друге моє рішення, яким я пишаюсь.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Ще на першому курсі я зрозумів, що вартість університету дуже переоцінена і зайнявся створенням власних проектів. У кінці першого курсу ми з одногрупником створили наш перший комерційний проект – порносайт, який функціонує до цього часу і приносить пасивний дохід. Після цього в нас було ще кілька проектів, останній з яких визнали найбільш скандальним польским стартапом 2015 року. Всі проекти, так чи інакше, були звязані з ІТ технологіями, а саме веб розробкою.

2

– Коли і з чого розпочалася робота над стартапом CallPage? Розкажи трохи про команду, яка створила проект.

– Ідея цього стартапу виникла у липні 2015 року. Ми зібрали команду, зробили прототип продукту і отримали 50 000$ інвестицій. У вересні запустили першу версію Callpage і отримали перших клієнтів. Засновники стартапу – Ростислав Кнап, Сергій Бутко та Андрій Ткачів (я). Ростислав до цього проекту мав досвід у різних сферах бізнесу, зокрема, консалтинг, фінанси та інвестиції. Сергій на момент створення проекту працював у сфері інтернет маркетингу, очолював маркетингову команду.

Що ж до мене, то я на момент створення CallPage працював в сфері ІТ – teamleader у власній ІТ-студії. У мене вже тоді був непоганий досвід ІТ-проектів та управління командою.

3

– Хто в команді за що відповідає і скільки, взагалі, людей задіяно у проекті на даний час?

– На даний момент чисельність команди складає 20 людей. До грудня плануємо розширити до 30. Ми знімаємо великий офіс в центрі Кракова, де всі разом працюємо.

Ростислав Кнап відповідає за інвеситиції, розвиток бізнесу в цілому, та нав`язування контактів. Ростислав у нас в команді як тато, якщо щось стається, то всі біжать до нього :)

Сергій очолює відділ маркетингу і продаж. Сергій відповідає за плани продаж, і щоб про наш проект всі чули через інтернет. Останнє у нього дуже добре виходить.

Я відповідаю за створення і розвиток нашого продукту. За введення нових технологій і нового функціоналу, ну і за те, щоб все працювало корректно.

4

– Розкажи, будь ласка, коротко про те, що собою являє CallPage, його основні переваги, які привабили інвесторів?

– Callpage – віджет, що дозволяє у швидкий спосіб звязати клієнта і менеджера з продажу. Наш продукт направлений на збільшення конверсії з веб сайту. Callpage аналізує відвідувачів сайту і за допомогою алгоритмів за принципом scoring system вибирає зацікавлених і пропонує їм залишити свій телефон. За допомогою VoIP телефонії сервіс звязує потенційного клієнта з менеджерами.

Нашою найсильнішою стороною є, безумовно, наша команда. Кожен з нас професіонал в своїй галузі і постійно вдосконалюється. І, найголовніше, ми дійсно любимо те, що робимо, саме тому працюємо по 12-14 год, практично, без вихідних. Інвестора в першу чергу вкладають кошти саме в команду, а потім вже в проект. Адже, наш проект і тижня без нас би не прожив.

– В чому конкретно відмінність Вашої розробки від аналогів на ринку?

– На ринку є багато похожих продуктів, особливо на російському. Але до цього часу ні одному з аналогів не вдалось вийти на європейский і американський ринок. Напевне, для досвідченого програміста не є складним написати код, що буде дзвонити за допомогою технології VoIP використовуючи готові cloud сервіси. Але зробити з цього бізнес, з мінімальною ціною зв`язку напряму від провайдера, з алгоритмами скорінг системи і обробки великої кількості даних – це ускладнює задачу. Саме це нас і вирізняє. У нас, на даний момент, є 1000 клієнтів, серед яких такі гіганти як Orange, PricewaterhouseCoopers, Docplanner і т.д.

5

– На твою думку, випадкова зустріч у літаку із Рафалом Бжоска і, як наслідок, інвестиція у 500 тис. дол. – це подарунок долі чи очікувана для команди удача. Адже, ця інвестиція у CallPage не є першою.

– В якись момент нам дійсно здавалось, що це нереальний збіг обставин, що все склалось саме так як є. Але є одна закономірність – чим більше і наполегливіше працюєш – тим більше таких збігів обставин з`являється. На момент нашої поїздки в Лондон, ми вели переговори з іншим польским інвестиційним фондом, і переговори були вже на стадії підписання контракту, ми отримали подібну пропозицію за сумою, але з гіршими умовами. Насправді, на той момент ми вже проговорили зі всіма польскими інвест-фондами. Ми отримали багато “ні” у відповідь, але це не зупинило нас, а тільки додавало запалу.

– У випадку успіху продукту, яким бачите своє майбутнє, є конкретні плани?

– До кінця року плануємо закріпити позиції на американському ринку і виконати ціль з продажу. Якщо дивитись дальше, то хотіли б підняти ще одну інвестицію – серію А. За кілька років можливо вийти на біржу або продати долю і зробити cashout.

6

– Що можете порекомендувати та побажати молодим людям України та зокрема, Івано-Франківська, для успішної розробки та просування своїх стартапів?

– Якщо говорити про Україну, то в нас є багато гучних стартапів, і дійсно є чим гордитись. Хотілось би теж, щоб і наше місто залишило свій слід на світовій арені стартапів. По правді, в нас набагато гірші умови для створення свого проекту, адже немає доступу до капіталу, мода на стартапи до нас ще не дійшла так широко як би хотілось, немає такої стартап екосистеми як, навіть, у тій самій Польщі.

Але я щиро переконаний, що якщо дуже хотіти, то можливо все. Я би хотів передати всім молодим людям, що саме вік 20-25 років рахується унікальним в плані кар`єри та досягнення успіху і саме зараз потрібно діяти! У цьому віці ми вже сформовані як особистіть, вміємо мислити і маємо величезну кількість енергії, яку лиш потрібно направити в правильне русло. Це вік, коли ми ще не загрузли в кредитах і рахунках, і тому  можемо присвятити свій час на створення власного проекту. Адже, щоб створити дійсно успішний проект потрібно віддати йому весь свій час і багато від чого відмовитись. Коли йде мова про успішний стартап, люди бачать тільки одну сторону медалі – успіх, інвестиції, поїздки по світу, велика команда. Дуже рідко згадується про працю 14-16 год в день без вихідних, про те, що ти завжди виходиш останній з офісу, про величезну відповідальність, про ризики та нестабільність. При такому графіку недоступні більшість речей, без яких кожен з нас не уявляє свого життя: особистий фронт, зустрічі з друзями, відпочинок, безтурботне літо. Ти ніколи не можеш повністю викинути з голови роботу. І щоб ти не робив, тебе завжди буде гризти совість, що ти цей час міг присвятити своєму проекту.

Але все ж таки, незважаючи на всі складності, якби я міг вернутись назад, то все-одно вибрав би цей самий шлях. Адже успішний стартап – це є шанс для тих, чиї мрії виходять за рамки покупки іномарки і квартири, реалізувати себе, створити щось дійсно корисне, залишити свій слід на світовій арені бізнесу, а також відчути себе фінансово незалежним :)

 

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...