facebook

Що чекає українців в новому році: важливі зміни

В Україні з 2019 року набирають чинності ряд змін, що стосуються зарплат, пенсій, акцизів і тарифів.

У січні 2019 року українців чекає ряд нововведень. Так, з 1 січня зросте мінімальна зарплата та пенсії, вступають в силу нові тарифи, гряде чергове подорожчання сигарет і алкоголю, зміняться правила оплати електроенергії та нові поправки в Податковий Кодекс.

Як зростуть зарплати

Мінімальна зарплата в січні 2019-го збільшиться з 3723 до 4173 грн. Таке нововведення торкнеться всіх, хто офіційно заробляє менше мінімалки. Що цікаво, судячи з Держстатом, таких в Україні – кожен четвертий працюючий. Підвищення складе від 1 до 450 грн. Поступово буде зростати в наступному році і середня зарплата, йдеться в консенсус-прогнозі Мінекономрозвитку. Вона становитиме 10 395 грн (на даний момент близько 8,8 тис. грн). Це близько 15%. При зростанні інфляції на 9% таке збільшення дозволить не просто випередити ціни, але і збільшити добробут працюючих.

Якщо спроектувати дані минулих років, можна припустити, що в грудні цього року середня заробітна плата може бути на рівні 10,7-10,8 тис. грн (враховуючи щорічний грудневий стрибок в межах 15-18%), у січні 2019 року середня заробітна плата знизиться до 9,2-9,3 тис. грн (з урахуванням, що зростання мінімалки на 11% незначно покриє традиційний провал).

До червня середні зарплати будуть зростати рівномірно на 1-2% в місяць. Таким чином, повернутися до показника в 10 тис. грн середньої зарплати по країні вдасться тільки в травні 2019 року.

Подорожчання сигарет

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

З січня українським курцям слід готується до неприємного сюрпризу. З нового року підвищуються акцизи на тютюнові вироби. Прогнозується, що в середньому вартість однієї пачки, залежно від марки сигарет, збільшитися на 1-2 грн. Крім того, на тютюновому ринку плануються значні зміни, так у зв’язку з новим законом, заплановано підвищення акцизу на сигарети на 20 % в рік. У 2019 році інфляція, за даними НБУ, складе 6,3%, у 2020-му – 5%. В кінцевому результаті до 2024 року акциз збільшиться приблизно на 125%. Його розмір складе близько 3600 грн за 1000 сигарет. Враховуючи структуру ціни, пачка до цього моменту може коштувати більше 100 грн. А дешеві сигарети можуть взагалі зникнути з прилавків магазинів, так як в Україні можуть ввести додатковий “податок”.

Штрафи і подорожчання: курцям готують нові сюрпризи

Так, голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна зареєструвала законопроект (№9188-1), після прийняття якого в Україні дешеві тютюнові вироби можуть зникнути з прилавків магазинів. Якщо максимальна ціна сигарет буде менше 135% акцизу, то заплатити доведеться на 25% більше. Приміром, якщо акциз на певну кількість сигарет становить 1000 грошових одиниць, при цьому їх максимальна заявлена вартість менше 1350 одиниць, то акциз збільшать з 1000 до 1250 грошових одиниць. Простіше кажучи, за дешеві сигарети доведеться платити більше податків, що відображається на кінцевій ціні.

Зростуть ціни на опалення

Постачальники тепла і гарячої води вже перерахували свої тарифи і навіть встигли їх затвердити. У більшості міст ціни зростуть вже з 1 січня. Так, у нових цінах врахували не тільки подорожчання газу, але і зростання зарплат (в окремих постачальників заробітні плати зросли на 40%), інфляцію, подорожчання ремонтних робіт і т. д. В результаті тільки в двох областях зростання цін склало до 16% – у Чернігівській і Донецькій.

Варто відзначити, що Нацкомісія у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) розглядала ті тарифи, які вже підрахували в регіонах. Там вони пройшли узгодження з місцевою владою, розрахували свою інвестиційну програму, провели відкриті слухання. НКРЕКУ ж всього лише перевіряла і затверджувала нові ціни. Лідером серед всіх регіонів виявилася Одеса. Тут зростання складе відразу 30%. Таку ціну встановили для “Одеської теплоелектроцентралі №2”. У той же час ще один місцевий постачальник – “Теплопостачання Одеси” – зовсім пропонує відразу підняти ціни на 72% (ціна ще не затверджена).

Військовим підвищать пенсії

З 1 січня 2019 року колишнім військовослужбовцям у черговий раз підвищать пенсії.

Понад півмільйона колишних військовослужбовців з 1 січня 2019 року отримають підвищені пенсії. Про це сказав міністр соціальної політики Андрій Рева.

“З 1 січня 2019 року будуть підвищені пенсії військовослужбовцям. Це понад півмільйона наших громадян, які отримують пенсії згідно із законом про пенсійне забезпечення військовослужбовців. Ми в минулому році підняли їм пенсії на 50%, в цьому році ще на 25%, як це передбачено постановою Кабінету міністрів”, – зазначив Рева.

Нові правила оплати електроенергії

В Україні з 1 січня 2019 року зміняться правила оплати електроенергії. Споживачі електроенергії будуть укладати договори на її постачання та на розподіл. Примітно, 1 липня 2019 року в Україні має розпочати роботу новий ринок електроенергії. При цьому ціна відпуску електроенергії ТЕС та іншими виробниками буде регулюватися виключно ринковим попитом і пропозицією.

Нові правила для посилок

Стягнення ПДВ будуть проводити з ввезених до України товарів, вартість яких перевищує еквівалент 100 євро. Операторів поштового зв’язку та експрес-перевізників пропонують визнати податковими агентами. Цю норму намір вводити з перехідним періодом: з 1 січня по 30 червня 2019 року – для товарів сумарною вартістю в еквіваленті більше 150 євро, після закінчення цього терміну – 100 євро.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...