facebook

Сморід, голод і холод. Як в харківській психлікарні знущаються над пацієнтами

У психіатричній лікарні в Харківській області персонал знущався над пацієнтами.

Про це свідчать результати моніторингового візиту співробітників Департаменту реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини спільно з громадськими перевіряючими в Обласній психіатричній лікарні № 2 Барвінківського району Харківської області, повідомляє прес-служба уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Лікарня розрахована на 100 ліжок: чоловіче відділення – на 60, жіноче – на 40. Під час моніторингу чоловічого відділення було встановлено, що замість 56 пацієнтів, які згідно з документацією перебували на лікуванні, у відділенні був тільки 41 пацієнт. За словами головної медичної сестри, чотири пацієнти в день візиту були виписані, хоча в медичній документації про це не було ніяких записів.

Решта пацієнтів, за її словами, знаходяться в лікувальному відпустці. Однак це також ніде не було зафіксовано. Перевіряючі оглянули будівлі, розташовані на території лікарні, і в одному з приміщень, яке не опалюється, виявили п’ятьох пацієнтів.

Вони разом зі співробітником лікарні були закриті в ньому з ранку до 15 годин. За словами співробітника Департаменту національного превентивного механізму Ірини Сергієнко, один сліпий пацієнт був в тапочках на босу ногу і трясся від холоду. На місце перевіряючі викликали поліцію. Пацієнти не хотіли повертатися в відділення, боячись, що до них можуть застосовувати фізичне насильство. Крім того, в жіночому відділенні виявили факт зловживання особистими пенсійними коштами пацієнтів на потреби лікарні.

Особливо це стосується тих пацієнтів, які знаходяться в лікарні багато років. Також монітори зафіксували неналежні умови перебування: в чоловічому відділенні немає гарячої води, ліжка з панцирною сіткою, поганої якості матраци та постільна білизна, відсутні приліжкові тумбочки, пацієнти курять в приміщенні, а в жіночому відділенні присутній неприємний запах. Пацієнти не виходять на прогулянки і не мають вільного доступу до питної води.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...