facebook

Електронне пенсійне посвідчення: що це таке і які його переваги

Українські пенсіонери можуть оформити електронне пенсійне посвідчення, що поєднує в собі і банківську картку і посвідчення особи.

Пенсійний фонд України продовжує приймати заяви на виготовлення електронного пенсійного посвідчення всім бажаючим пенсіонерам. Зараз ними користується майже 400 000 пенсіонерів з числа внутрішньо переміщених осіб. Саме вони, згідно з постановою Кабінету Міністрів (Постанова КМУ від 5 листопада 2014 р. № 637 “Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам”) першими їх почали отримувати.

Що таке електронне пенсійне посвідчення (ЕПП) і які його переваги?

Електронне пенсійне посвідчення – це пластикова картка, яка поєднує в собі банківську картку, на яку надходять пенсійні виплати, та посвідчення особи з відповідними персональними даними. Відповідно, пред’явивши посвідчення, пенсіонер може скористатися пільгами, які гарантує йому статус безоплатний проїзд у громадському транспорті, знижки в магазинах, аптеках тощо.

Електронне пенсійне посвідчення вже містить електронний цифровий підпис, що дозволяє отримувати електронні документи на веб-порталах органів влади.

Хто може отримати ЕПП?

Будь-який з пенсіонерів, який має паперове посвідчення може замінити на новий документ. У той же час перехід на новий тип документу не є обов’язковим, раніше видані посвідчення продовжують бути дійсним.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Як отримати ЕПП?

Щоб отримати електронне пенсійне посвідчення, потрібно звернутися до відділення Пенсійного фонду за місцем проживання та подати заяву. Заява формується автоматично на підставі даних, наявних в базі Пенсійного фонду. Пенсіонеру необхідно її лише підписати.

Для виготовлення документа пенсіонерам, які бажають отримати нове посвідчення замість попереднього, можуть бути використані фото, наявні в базі даних Пенсійного фонду. Ті, хто виробляє електронне пенсійне посвідчення вперше, можуть надати фото або сфотографуватися безпосередньо у відділенні Фонду.

Виготовленням електронного пенсійного посвідчення, яке одночасно є платіжною карткою, поки займається тільки Державний ощадний банк України (Ощадбанк). Зараз Пенсійний фонд веде переговори з іншими банками по введенню такої послуги. Виготовляється посвідчення протягом 30 днів та видається в обраному відділенні банку.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...