facebook

Безкоштовні тролейбуси та платне харчування – нова ініціатива від міського голови Чернігова

Безкоштовні тролейбуси та платне харчування: міський голова Чернігова Владислав Атрошенко запропонував обговорити пропозицію, аби оплату за харчування дітей у школах і садочках батьки взяли на себе повністю. У свою чергу місто може зробити для батьків безкоштовний проїзд у тролейбусах.

 

 

Ідея Владислава Атрошенка в тому, щоб дошкільнята і школярі початкових класів харчувалися в закладах повністю за рахунок батьків. Ті, натомість, безкоштовно їздитимуть у міських тролейбусах.

Владислав Атрошенко, міський голова Чернігова, повідомив:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

– От ми рахували, якщо один батько при здорожчанні ціни до 4 гривень, якщо брати дві поїздки за день – це 8 гривень, 22 робочих дні, навіть тридцять не брати, 22 робочих дні – це 176 гривень. Два батька – це відповідно 352 гривні. Те, що по доплаті за харчування. Доплата в залежності від того, що це чи тільки сніданок, чи сніданок і обід – це може бути або 150 або приблизно там 500 гривень. Якщо одне харчування то навіть це економічно може бути вигідніше батькам, реально для їхнього гаманця.

Ідея виникла через небажання людей платити за проїзд, каже Владислав Атрошенко. І наводить розрахунок, таких – 40 відсотків від пасажирів, яких перевозить тролейбусне управління:

– За оцінкою пасажиропотоку, який реально перевозиться тролейбусним управлінням, і тої виручки, яка приноситься… Тобто, ця виручка або не доноситься, або не оплачується, один з двох варіантів. Враховуючи, що не доплачує стільки людей, то подарувати цю суму, перекластися на харчування – було б всім все зрозуміліше, ніж робити уявлення, що тут ми спільно харчуємося, а там вони платять чи не платять за проїзд.

Нагадаємо, за дошкільнят батьки сплачують 75 відсотків вартості харчування, решту – 25 відсотків – співфінансує місцевий бюджет. За школярів платять батьки, лише для учнів 1-4 класів з міської казни виділяється 8 гривень на дитину в день. Загальну суму доплати за цей рік нам озвучила заступниця начальника управління освіти міськради Олена Горна: разом це понад 30 мільйонів гривень. Стільки ж у середньому отримує виручки управління транспорту від перевезень.

Олександр Рижий, начальник управління транспорту коментує:

– На 30.11 перевезено 38 млн 200 тис. пасажирів, з яких тільки 11 млн 300 – це платні пасажири. Тобто в середньому в місяць збір виручки – 2,5-2,6 млн збирає тролейбусне управління. А решта – це пільгові категорії громадян.

За словами Олександра Рижого, зараз бюджет компенсує управлінню 50 мільйонів гривень.

– Можна зробити й так, безкоштовним. Питань немає. Тільки буде громада платити за це.

Владислав Атрошенко, міський голова Чернігова:

– Взагалі моя позиція полягає в тому, що всі за все мають платити. Тоді буде економічна доцільність існування будь-якої галузі і це повинно вкладатися в закони економіки. Решта це вже від лукавого.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...