facebook

Українці не повинні платити за установку газових лічильників – Верховний суд

Індивідуальні газові лічильники мають встановити до 2021 року. Споживачам, які встановили лічильники самостійно, повинні компенсувати їх вартість.

Велика Палата Верховного Суду України роз’яснила, що тарифи на газ для населення враховують витрати на встановлення індивідуальних лічильників, а тому газорозподільна організація (в даному випадку ПАТ “Криворіжгаз”) зобов’язана забезпечити встановлення лічильників для жителів, які проживають в квартирах і використовують газ лише для приготування їжі.

У разі, якщо вартість лічильників явно завищена, це не звільняє організацію від обов’язку встановити обладнання. До уваги береться те, що тарифи формуються уповноваженим органом і споживачі природного газу не можуть впливати на визначення тарифу та його складових.

Відповідну постанову по справі № 214/2435/17 було прийнято 7 листопада. Велика Палата погодилася з районним судом, руководствовавшимся частиною першою статті 3 Закону № 3533-VI. Згідно з цим законом, роботи зі встановлення лічильників газу населенню фінансуються за рахунок: коштів суб’єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території; коштів відповідного бюджету; інших джерел, не заборонених законодавством.

“Саме на відповідача покладено обов’язок встановлення лічильників газу, лише він повинен вживати заходів щодо залучення інших джерел фінансування цих робіт та покладання такого обов’язку на споживачів є неправомірним. Разом з тим, як встановив суд, відповідач не приймав ніяких заходів для фінансування таких робіт за рахунок будь-якого бюджету. У відповіді від 24 квітня 2017 року ПАТ “Криворіжгаз” запропонував позивачам укласти договір для встановлення в їх квартирах лічильників газу, проте, як правильно визнав суд першої інстанції, ця пропозиція не ґрунтується на вимогах закону”, – зазначено в постанові суду.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...