facebook

Як дізнатися правду за допомогою одного правильного питання

Брехатиме людина чи ні – залежить від правильного запитання.

Коли ви починаєте розмову з припущення, ваш співрозмовник підтвердить його або внесе свої поправки. Гіпотетичні фрази створюють ілюзію того, що ви знаєте багато, йдеться у блозі професора психології, колишнього агента ФБР Джека Фашера на “Новое время”.

“Гіпотеза ставить людину у ситуацію, коли потрібно або погодитися зі сказаним, або надати додаткову інформацію. Це допомагає підкоригувати припущення. Люди часто відчувають необхідність у таких виправлення. Вони дуже хочуть бути правими і люблять поправляти інших”, – йдеться у блозі.

Фахівець радить, як правильно ставити запитання. Не правильно запитувати: “Ви знаєте цю людину?” чи “Ти вживаєш наркотики”. Правильно: “Коли ви вперше зустріли цю людину?” і “Коли ти останній раз вживав наркотики?”.

Гіпотетичні запитання ставлять співрозмовника у скрутне становище. Йому здаватиметься, що ви знаєте відповідь. До прикладу, якщо діти не вживали наркотиків, відразу почнуть протестувати. Якщо заборонені речовини вживали, тоді на питання відповідатимуть невпевнено. Таким чином оцінюють, чи дійсно ви знаєте щось про це.

Після секундного коливання запитаєте: “Ти правда думав, що я не дізнаюся?”. Таке продовження гіпотези зробить ситуацію ще більш складною. Позитивна і негативна відповідь свідчитиме про визнання вживання наркотиків. Відповідь “Так” – це визнання у вживанні. Відповідь “Ні” – це визнання у вживанні. Єдиний прийнятний варіант: “Дізнаєшся про що?”.

Коли є тільки два варіанти, брехуни відчувають необхідність вибирати між ними. Людина, яка каже правду, має багато відповідей і не повинна обирати тільки з двох.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Гіпотетичні фрази або питання можна використовувати в різних особистих, соціальних і ділових ситуаціях. Це допоможе розкрити правду.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...