facebook

Ветерану війни відмовили в здачі крові: має протез

Ветерану війни на Донбасі Олександру Проскуріну з позивним “Лейтёха”, бійцеві 93-й ОМБр, відмовили у донорської здачі крові через ампутацію ноги.

Військовий відгукнувся на прохання здати кров для 15-річного Петра Шевчука, який страждає від гострої лейкемії і проходить лікування в “Охматдиті” в Києві, пише фонд “Повернись живим”.

“Якби мені зробили аналіз крові і сказали, що я не підходжу, як донор, – це одне. Але мені в телефонному режимі повідомили, що можу не їхати тільки тому що я – ампутант. Що за несправедливість і дискримінація, чому людям без кінцівок, але з чистою кров’ю, забороняють бути донорами?”, – каже Проскурін.

Згідно з діючими правилами, “ампутація або резекція органу і трансплантація органів і тканин” можуть бути причиною протипоказання до донорства крові. І саме це, за словами військового, його обурює.

“Я розумію, що медики діють, згідно з правилами, – каже Проскурін. – Але мене тут більше хвилює законодавча база – хто і коли вирішив, що ампутанти, без інших протипоказань, не можуть бути донорами? Якщо я абсолютно здоровий і це не зашкодить мені, то чому я навіть теоретично не можу здавати кров?”.

Олександр Проскурін народився і виріс в Краматорську. Армієць отримав поранення в районі 31-го блокпоста (Луганська область) в листопаді 2016 року. Незважаючи на ампутацію ноги, “Лейтёха” й досі продовжує службу в 93-й ОМБр.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...