facebook

У Луцьку міськрада прийняла рішення про платне навчання дітей у місті, які проживають на периферії

У Луцьку міськрада не має наміру більше терпіти на своїй території “понаїхавших” , і ввела плату за перебування на території міста. Як з’ясувалося, в Луцьку, 22 листопада було прийнято скандальне рішення про введення плати за навчання дітей у місті, які проживають на периферії.

 

Документ ухвалили члени постійної комісії міськради з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства і дитинства, освіти, науки, культури й мови, передає місцевий ресурс “UA: Волинь” на сторінці в Facebook.

За статистикою, у Луцьку проходять навчання понад 2000 дітей з навколишніх сіл.

Директор Департаменту фінансів і бюджету Луцької міськради Лілія Єлова заявила, що за їх навчання, крім зарплати педагогам, платить місто.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Введення плати за відвідування дитячих навчальних закладів розраховане на те, щоб зменшити навантаження на бюджет міста. У зв’язку з цим надійшла пропозиція, концепцією якого є оплата батьками навчання своїх дітей, які не проживають і не працюють у Луцьку, але возять туди дітей в школи і дитсадки.

В закладах дошкільної освіти Луцька навчається 490 дітей з прилеглих територіальних громад.

Виконуючий повноваження міського голови Григорій Пустовіт зазначив, що в Луцьку не менше п’яти дитсадків працюють на навколишні села.

“І хіба це справедливо, що луччани не мають можливості своїх дітей віддати в садок, а навколишні села своїх дітей віддають. Садки повністю, стовідсотково фінансуються міським бюджетом, тобто луччанами. І ми сказали, нехай тоді сільрада оплачує навчання дитини, ми вирахуємо, скільки це буде коштувати… це буде чесно по відношенню до луччан”, – зазначив чиновник.

Бюджет на день без харчування на одного школяра становить 21 гривню, а для дошкільника-51 гривню. Якщо сільради відмовляться дотувати кошти на оплату навчання дітей своїх жителів, батьки повинні самі оплачувати навчання в Луцьку.

Начальниця міського управління освіти Зіновія Левченко відмовилася коментувати рішення комісії. Остаточне рішення буде прийнято на сесії міськради 28 листопада.

“Згідно з Конституцією, у нас навчання безкоштовно надається, середня освіта є обов’язковою. І тут виходить, що ми повинні платити!”,- обурюється багатодітна мама Мар’яна Вовк, у якої троє дітей, і двоє з них вже ходять до школи.

У соціальній мережі подібне рішення поділило суспільство на два табори.

“Хм… я так зрозуміла, що батьки, які працюють у місті, платити за дітей у міських школах не будуть. А як тоді буде з дітьми в сільських школах і дитсадках, батьки яких працюють в місті? Тоді гроші з них прийматиме вже сільрада? А якщо батьки десь за кордоном і взагалі ні в один з місцевих бюджетів не платять податків?”.

“Як мама, я -” за “таку плату, так мою дитину не хотіли в НВК № 9 свого часу приймати, тому що школа “переповнена” дітьми з навколишніх сіл. А ми живемо через дорогу і через немісцевих дітей могли не потрапити на навчання”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...