facebook

“Живі гроші” на рахунок: в Україні починається повна монетизація субсидій, що потрібно знати українцям

Зовсім скоро українці почнуть отримувати субсидії грошима. Найближчим часом Міністерство соцполітики винесе проект постанови про надання пільг і субсидій на розгляд Кабміну.

 

 

“Вже з січня 2019 року вся сума допомоги від уряду для нових одержувачів субсидії буде надходити безпосередньо на банківський рахунок субсидіанта у державному банку. Рахунок буде мати спеціальний режим використання. Тобто кошти в першу чергу будуть спрямовані на оплату послуг за спожитий газ, тепло, електроенергію і воду”, – йдеться в повідомленні.

У міністерстві запевняють, що сума, яку отримає людина, залежить від самих субсидіантів. Найбільше зможуть економити сім’ї з утепленими будівлями, лічильниками та енергозберігаючими котлами.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Якщо сім’я економила, за результатами опалювального сезону залишок коштів на рахунку вона зможе використовувати на свій розсуд. Сума зекономлених грошей залежить виключно від сім’ї”, – додають в уряді.

Монетизація пільг і субсидій відбуватиметься в три етапи

Наголошується: “Уряд планує максимально автоматизувати цей процес, щоб основне навантаження лягло на управління соцзахисту, банківські установи та надавачів послуг, і українцям не довелося бігти в банк відкривати рахунки чи доносити додаткові документи”.

З 1 січня 2019 року “живі кошти” на банківський рахунок надходитимуть тим, хто вперше звертається за допомогою. Усі ті, хто подаватиме документи на субсидію в січні, вже отримуватимуть гроші на оплату комуналки на свій банківський рахунок.
З 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію чи пільгу вже багато років, в тому числі – користується допомогою в літній період. Це близько 3 млн домогосподарств.
З 1 жовтня 2019 року почне працювати повномасштабна монетизація, коли кожен, хто отримує житлову субсидію чи пільгу, отримуватиме їх готівкою.
При цьому правила надання житлових субсидій не змінюються. Розмір допомоги і надалі залежатиме тільки від двох факторів – від розміру витрат на комуналку і від доходів громадян. Змінюється тільки алгоритм її виплати.

“Тому монетизація відбудеться незалежно від того, є у домогосподарства лічильник на опалення чи ні. Але варто пам’ятати: розмір платіжки за тепло визначає не стільки ціна гігакалорії, скільки обсяг споживання, який вимірюється лічильником (індивідуальним або хоча б загальнобудинковим)”, – заявили в уряді.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...