facebook

“Доживеш, не здохнеш”: Моторошна сповідь жінок, що народжували в скандальному рівненському пологовому

Рівненчанки діляться спогадами з Рівненського пологового будинку на вулиці Медичній після гучного скандалу навколо 22-річної Анастасії Редько. Її дитина потрапила до реанімації внаслідок тяжких пологів – нібито з провини акушера.

 

 

Зокрема, 25-річна Юлія Онофрійчук народжувала цьогоріч у того ж лікаря, що й Анастасія Редько – в Ігоря Жильчука. Жінка почувалася добре і мала бездоганну вагітність, однак лікар у повних 40 тижнів запропонувала їй лягти до відділення патології вагітності.

Перейми в Юлії почалися самостійно, тривали увесь наступний день, але відкриття матки не було. До вечора почалися судоми, блювання, вона не могла навіть пити воду, а кардіотокографія показала проблеми із серцебиттям у дитини. Жінка просила Жильчука, який у той час був на нічній зміні, зробити кесарів розтин, тому що не відчувала вже сил терпіти перейми, не те що пологи.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

На це Жильчук відповів: “Хто ти така, щоб я зараз посеред ночі піднімав для тебе людей. Доживеш до ранку, не здохнеш”, – розповіла Юлія, додавши, що лікар також критикував її гладкість і що вона сама винна в тому, що “розкормилася під час вагітності й розкормила дитину”. Щоб стимулювати пологи, породіллі поставили крапельницю з окситоцином. Вона просила епідуральну анестезію, щоб трохи поспати, і втратила свідомість. Коли Юлія опритомніла, лікарі змусили тужитися: “Відкриття не було, матку лікар відкривав руками. І з таким: “Це я маю за тебе робити цю роботу?”.

Немовля виштовхували забороненим в Україні прийомом Кристеллера – ліктями. Абсолютно здорова під час вагітності донька Варвара народилася із набряком мозку й отримала травму шийного відділу хребта. Зараз вона має діагноз “ураження центральної нервової системи”, але після курсу масажів та лікування розвивається згідно з віковими нормами. Юлія під час пологів також отримала травми, через які досі лікується.

Галині Комар довелося стимулювати пологи. Майже 2 доби тривали перейми, але лікарі ще день змусили її чекати після того, як відійшли води, аж поки вони не набули зеленого кольору. Вести пологи доручили іншому лікарю, без вказання історії переймів та препаратів. Під час болісних переймів Галині ввели знеболювальне “Дексалгін” (протипоказане у ІІІ триместрі вагітності) – цей препарат міг вплинути на згортання крові у немовля. Його використання не зазначили в документах жінки, цей факт доводили вже з поліцією.

Малюк Галини загинув вже після народження: в утробі він наковтався навколоплідних вод, а пізніше в нього почалася внутрішня кровотеча, яка не припинялася. Однак, що насправді спричинило смерть дитини – невідомо. У лікарні повідомили, що вона народилася нежиттєздатною, всі органи нібито були уражені інфекцією і закривавлені. Галина та її чоловік не вірять цим результатам та звернулися до поліції з проханням провести власну експертизу. Проте слідчого, який вів цю справу від початку, перевели до іншого місця роботи, а провадження нібито опинилося в прокуратурі.

У 2017 році в рівненському пологовому народжувала й Оксана Гондверкер. Її вагітність вела та мала приймати пологи Світлана Муравська. Породіллі почали викликати пологи за допомогою катетера Фолея (використовується для стимуляції пологів, повинен розширювати матку), навіть не пояснивши, що з нею роблять.

“Згідно з протоколами, мені повинні були зробити низку досліджень. Мене ж садять на крісло і ставлять катетер Фолея (що це було дізналась вже потім) без пояснень ризиків і можливих наслідків цього методу. Нас позбавили будь-якого вибору… І це знаючи, що буде велика дитина, маючи час для всіх обстежень, знаючи що народити дитину понад 4,5 кг – це завжди ризик, навіть не міряючи тазу”, – розповіла Оксана.

У неї почалися перейми, проте не було необхідного розширення матки. Лікар, який чергував вночі, говорив про необхідність кесаревого розтину. Муравська, яка прийшла пізніше, без жодних консультацій з колегами призначила епідуральну анестезію для подальших самостійних пологів.

“Після введення епідуральної анестезії я стала втрачати свідомість, синіли руки й ноги, страшно трусило. Перестала відчувати перейми й зовсім не чула потуг. Мені наказували тужитися по показниках КТГ, яке принесли в пологову залу, тоді як мені стало зле. А коли пристрій КТГ почав показувати падіння серцебиття плоду, датчик просто відключили й він показував лише потуги”, – додала жінка.

Немовля народилося без ознак життя. “Травми носять гіпоксично-ішемічно-травматичний характер, що підтверджено висновками інших лікарів. Дитина наковталася першопологового калу (почала завчасно в утробі дихати, бо їй не вистачало кисню), через це не задихала при народженні. Наявні субдуральні гематоми в голові. Унаслідок асфіксії постраждали всі органи, відбулось важке ураження ЦНС. Син був у найважчій комі 11 днів”, – розповіла Оксана. Зараз у Владислава ушкоджено 95% мозку, він перебуває у вегетативному стані – не плаче, не їсть самостійно, лише через зонд, не бачить, не реагує ні на що, щоденно страждає від судом.

За словами Оксани, у пологовому підробили її підпис, що вона нібито згодилась на встановлення катетера Фолея. Крім того, там вказали неправдиві дані – нібито потужний період тривав півгодини, а не три. У поліції відкрили кримінальне провадження за ст. 140 ч. 2 ККУ (Неналежне виконання професійних обов’язків, що спричинило тяжкі наслідки) та 358 ч.2 (Підроблення документів за попередньою змовою), за якими загрожує позбавлення волі до 5 років.

Немовля народилося без ознак життя. “Травми носять гіпоксично-ішемічно-травматичний характер, що підтверджено висновками інших лікарів. Дитина наковталася першопологового калу (почала завчасно в утробі дихати, бо їй не вистачало кисню), через це не задихала при народженні. Наявні субдуральні гематоми в голові. Унаслідок асфіксії постраждали всі органи, відбулось важке ураження ЦНС. Син був у найважчій комі 11 днів”, – розповіла Оксана. Зараз у Владислава ушкоджено 95% мозку, він перебуває у вегетативному стані – не плаче, не їсть самостійно, лише через зонд, не бачить, не реагує ні на що.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...