facebook

З 1 березня додадуть по 400 гривень: Стало відомо хто з українців отримає надбавку

Як стверджують у Кабміні, у найближчі чотири місяці українським пенсіонерам утричі підвищать пенсії. Коли і як це відбуватиметься і у кого зростуть пенсійні виплати?

 

 

Від «мінімалки» – до індексації

Найближчим часом уряд планує провести два підвищення пенсій: з 1 грудня зростуть мінімальні пенсійні допомоги, а з 1 січня 2019 року почнуть перерахунок пенсій військовим.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Що стосується мінімальних пенсій, то причина збільшення виплат для пенсіонерів у грудні – у підвищенні рівня прожиткового мінімуму в країні. Надбавки отримають ті пенсіонери, яким зараз виплачують мінімальну пенсію в розмірі 1435 грн. Вона збільшиться до 1497 грн – на 62 грн. Далі, після Нового року, почнеться перерахунок пенсій для військових. Їх виплати будуть збільшені, максимум, до 25 % від нинішнього рівня.

А наймасштабніше збільшення пенсій заплановано на березень наступного року. Воно торкнеться трохи більше 10 млн українців, які отримують пенсії. Це буде планове підвищення в рамках пенсійної реформи, і називають такі перерахунки індексацією. Проводити її будуть за спеціальною формулою, згідно з якою пенсії збільшать на коефіцієнт, що відповідає 50% показника зростання споживчих цін за попередній рік і 50% показника зростання середньої заробітної плати, з якої сплачено страхові внески.

Ці розрахунки будуть проводити індивідуально, з урахуванням того, чи має пенсіонер різні надбавки і доплати, який у нього стаж роботи і якою була зарплата, тому вони будуть неоднаковими для усіх. Але в середньому, за попередніми підрахунками, пенсійні виплати в результаті індексації можуть зрости приблизно на 17%.

«Формула індексації пенсій, яка розпочнеться 1 березня наступного року, передбачена законом, – говорить заступник міністра соціальної політики Микола Шамбір. – Береться пенсія, розрахована у відповідності з законом про загальнообов’язкове пенсійне страхування, підвищується на 50% від зростання середньої зарплати за попередній рік плюс 50% від інфляції за попередній рік. Це підвищення торкнеться практично тих же 10,2 млн пенсіонерів, яким підвищували пенсії у жовтні 2017 року».

За підрахунками Міністерства соціальної політики, у тих, хто отримує мінімальну пенсію, і зараз вона становить 1435 грн, а з 1 грудня буде на рівні 1497 грн, – з 1 березня зможе отримувати близько 1800 грн.

Що стосується планів подальшої індексації пенсій, то в 2019-2020 роках будуть враховуватися дані за попередній рік, а з 2021 року – дані за три попередніх роки.

А грошей вистачить?

Найбільше українців турбує питання – чи вистачить у держави грошей на підвищення пенсій. Адже при солідарній пенсійній системі, яка зараз діє в нас, пенсії виплачуються із внесків працюючих громадян до Пенсійного фонду. У нашій країні зараз платять внески 10 млн українців, які працюють, а пенсіонерів у країні – 11 млн.

«Навіть особливо не заглиблюючись у підрахунки, ясно, що Пенсійним фондом самостійно, без допомоги, виплати пенсій – не під силу, – каже експерт з соціальних програм Ольга Піщуліна. – Тому дотації з держбюджету необхідні. До тих пір, поки будуть держдотації, з виплатою пенсій не буде проблем».

І для цього у проекті держбюджету на 2019 рік закладено 139 млрд грн дотацій до Пенсійного фонду. Якщо бюджет приймуть з урахуванням їх, то в наступному році українські пенсіонери зможуть вчасно і з запланованими надбавками отримувати пенсії.

А в середині жовтня, під час відвідин Львівської області, президент України Петро Порошенко у своєму виступі закликав Кабмін розробити систему додаткових компенсацій з бюджету для тих українців пенсійного віку, чиї пенсії не менші прожиткового мінімуму.

Кого мав на увазі президент? У тих, хто отримує мінімальні пенсії, виплати – не нижче прожиткового рівня для непрацездатного населення, і ці два показника, мінімальні пенсії і відповідний прожитковий мінімум, підвищуються паралельно. Знову ж таки, це відбудеться 1 грудня, коли і мінімальні пенсії і прожитковий мінімум для непрацездатних громадян вийдуть на рівень в 1497 грн.

До речі, прожитковий мінімум, який «тягне» за собою вгору багато виплат, зараз для дітей до 18 років становить 1944 грн, а з 1 грудня буде 2017 грн, для непрацездатного населення, як ми вже згадували, відповідно, 1435 грн і 1497 грн, для працездатних – 1841 грн і 1921 грн.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...