facebook

Кіноіндустрія тримається на трьох чинниках: демонстрація фільмів кожні 15 хвилин, смачний попкорн і “family-friendly” контент

Інна Янакаєва, генеральний директор мережі кінотеатрів “Мультиплекс-Холдинг” розповіла про стан кіногалузі в Україні.

90_main_ukr

Який показник насиченості ринку кінотеатрів України? Наскільки він відрізняється від інших країн?

Коефіцієнт насиченості кінотеатрального ринку України на сьогоднішній день дорівнює 1, тобто на 100 000 жителів припадає один кінозал. Для порівняння: у Росії цей показник становить 2,7, у Польщі – 3,3%, США – 12,5%, Німеччині – 5,7, у Скандинавських країнах приблизно 8, Латвії – 3,3. Майже ідентичні показники насиченості, як в Україні, мають такі країни як Таїланд (1,2), Бразилія (1,3) і Румунія (1,3). Таким чином, за світовими мірками український кінотеатральний ринок є недостатньо насиченим і однозначно існує перспектива відкриття нових об’єктів.


Инна Янакаева

Інна Янакаєва

 

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

 

Що впливає на розвиток ринку кінотеатрів України?

Останні кілька років головним чинником було надання спектра послуг кінотеатром і їхня якість. Таким чином, на додаток до сучасного дизайну і стандартних послуг, ми пропонуємо нові кафе під брендом M Café, відмітною особливістю яких є меню з екологічно чистих продуктів, і розширену комфортну лаунж зону холу. Також ми регулярно проводимо різні розважальні заходи, акції та розіграші, що загалом перетворює кінотеатр на зону відпочинку для широкої аудиторії.

Ще один фактор, що впливає на кінотеатральний ринок, – це вартість квитка. Так, до 2014 року його ціна в Україні наближалася до європейських стандартів і в середньому становила близько $5, а в Києві – близько $7. У Європі вартість квитка в кіно в середньому становить близько 10 євро для дорослих і 6 євро для дітей. Сьогодні на тлі економічної нестабільності в країні відбулося чимале зниження вартості відвідування кінотеатру у валютному вираженні до $2,5 за квиток.

Наскільки розвинена в Україні мережа кінотеатрів «Мультиплекс»? Яка частка компанії «Мультиплекс-Холдинг» на ринку кінотеатрів в Україні?

Частка компанії «Мультиплекс-Холдинг» на українському ринку кінотеатрів становить 24%. На сьогоднішній день наша мережа представлена 18 багатозаловими кінотеатрами, два з яких розташовані в Черкасах, працюють за схемою франчайзингу. Сукупно мережа включає 91 екран. Серед останніх відкриттів у мережі «Мультиплекс» – кінотеатр у Харкові, який розпочав роботу в травні цього року і розташований у ТРЦ «Дафі».

Які ще зміни відбулися чи плануються в компанії «Мультиплекс-Холдинг»?

У березні цього року було розпочато впровадження в кінотеатрах нового британського програмного забезпечення Vista, яке є лідером у світі з розробки програм для кіноіндустрії. Навесні нинішнього року було оголошено програму з пошуку молодих талантів, яка полягає в залученні студентів для роботи в керівній компанії в рамках окремих проектів.

Додатково плануються зміни в репертуарі кінотеатрів, проведення спеціальних дитячих показів, також нашою мережею було впроваджено демонстрацію фільмів мовою оригіналу і прямі трансляції футбольних матчів.

Коли і де плануються найближчі відкриття кінотеатрів?

У вересні цього року очікується відкриття нового об’єкта в ТРЦ Lavina Mall у Києві. Це буде 14-зальний кінотеатр загальною площею близько 5000 м2. Він зможе прийняти 2500 осіб одночасно. Таким чином цей кінотеатр стане найбільшим об’єктом у нашій мережі.

Також цього року ми плануємо відкрити кінотеатр у Полтаві в ТРЦ «Екватор», у Львові в ТРЦ Victoria Gardens. До нового року планується відкриття оновленого кінотеатру в ТРЦ «Дафі» у Дніпрі, поки можу лише сказати, що на наших глядачів чекає приємний сюрприз.

Який обсяг інвестицій необхідний для відкриття кінотеатру? Які джерела фінансування Ви використовуєте для розвитку мережі?

Кіноіндустрія – дуже дорогий вид бізнесу. Інвестиції в кінотеатр розраховуються залежно від кількості залів і становлять від $350-500 тисяч на зал. Безумовно, обсяг вкладень залежить від площі кінотеатру та його наповнення.

Для відкриття нових кінотеатрів ми використовуємо різні джерела фінансування, серед яких – кошти акціонерів, власні кошти компанії та банківські кредити.

Від яких чинників залежить успіх кінотеатру?

Можна стверджувати, що кіноіндустрія тримається на трьох чинниках, це судження цікаво викладається в книзі Едварда Епштейна «Економіка Голлівуду». Перший з них – це демонстрація. Так, кінотеатр повинен мати велику кількість залів, щоб фільми демонструвалися кожні 15 хвилин. Другий – організація барів з наявністю смачного попкорну, і третій – так звані “family friendly” фільми, або іншими словами, контент, який влаштовує аудиторію різного віку. Саме такими принципами керується наша мережа.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...