facebook

Уряд ухвалив список товарів, які перевірятимуть на митниці

Кабінет міністрів ухвалив постанову, яка регулюватиме, які товари перевірятимуть на митниці.

Про це повідомляє Європейська бізнес асоціація (ЄБА), передає «Новое Время».

Згідно з постановою, овочі, фрукти, кава мають проходити фітосанітарний контроль, жива худоба, ліки для ветеринарної медицини – ветеринарно-санітарний.

Державний контроль будуть проходити харчові продукти як риба, яйця, м’ясо та мед.

Разом з тим, товари, які мають короткий термін споживання або які становлять ризик – молочна продукція, риба, м’ясо – мають підлягати перевірці на кордоні частіше.

В той же час в алкоголі, каві, олії немає елементів тваринного походження. Тож їх перевірки слід здійснювати на основі документації, що йде з кожною партією, підкреслюють в ЄБА.

Бізнес-спільнота виступає за ефективність використання як ресурсів бізнесу, так і ресурсів держави. Адже додаткові перевірки на кордоні та простої товарів однозначно не сприяють цьому, підкреслили в асоціації.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«Очікуємо, що постановою буде передбачено саме спрощену процедуру проходження митного контролю з використанням товаросупровідних документів, але без вимагання тих, які не потрібні в Європі та світі», – відзначили в ЄБА.

Крім того, для бізнес асоціації важливо, щоб після прийняття даної постанови, контроль з оглядом на митниці буде здійснюватись для вичерпного переліку продукції – а не для всіх товарів.

Також бізнес-спільнота висловлює очікування, що відповідний лист Держпродспоживслужби, згідно з яким зараз абсолютно всі товари підлягають ветеринарно-санітарному контролю, буде скасовано, так як бізнес не розділяє позицію, викладену в тексті листа.

«Варто врешті врегулювати роботу єдиного вікна. Адже, ключова ідея була саме в оптимізації контрольних процедур, а не їх ускладненні», – підсумували в асоціації.

Нагадаємо, що президент Петро Порошенко підписав закон про введення механізму «єдиного вікна» і оптимізації контрольних процедур на митниці.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...