facebook

Спиртовий завод на Вінниччині отруює жителів селища

З моменту відновлення роботи Тростянецького спиртового заводу кілька років тому жителі однойменного населеного пункту неодноразово скаржилися на сморід та небезпечні викиди з підприємства. Два роки тому через це в місцевій водоймі здихала риба.

 

 

Під час засідання комісії з питань бюджету, фінансів та обласних програм Вінницької обласної ради був підтриманий проект рішення звернення до Уряду і Верховної ради щодо врегулювання даної проблеми.

Кілька років тому Тростянецький спиртовий завод відновив свою роботу. Населений пункт протягом останніх двох років страждає від шкідливих випарів. Особливо це відчутно в літні місяці, а деяких районах це відбувається повсюдно. На неприємні запахи скаржаться також і в сусідніх селах Летківка та Северинівка.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Під час виробництва на спиртзаводі протягом доби утворюється 500 кубометрів барди (рідкі відходи від спирту – ред.), що доставляється по трубах на поля фільтрації. Їх територія – понад 40 гектарів. Також під час переробки йде сморід через розу вітрів на нову частину селища, де будують новобудови, взагалі щодня дихати важко.

Про це розповів місцевий житель, активіст Віктор Тарасов: — Коли знову відкрили цей завод, з нього постійно йде сморід. Особливо в новому районі, де висотки по вулиці Мічуріна. В центрі ще не сильно, а коли йде дощ, або сильний вітер, то сморід стоїть по всьому селищу. У верхній частині міста на півночі сморід присутній завжди, навіть не можна вікно відкрити. Ще ці відходи вони зливають у річку, і вже два роки в нас гине риба. Ми робили звернення неодноразово майже до всіх органів влади, починаючи від районної та міської ради і закінчуючи обласною радою. Але ніхто нічого не робить. Роблять з народу дурнів. Нещодавно до підприємства навідувались з перевіркою Державна екологічна інспекція у Вінницькій області. Її керівник Юрій Дубовий завірив, що на заводі є кричущі порушення екологічного законодавства. — Під час перевірки заводу встановлено порушення закону «Про охорону атмосферного повітря».

У дозволі не вказано, які шкідливі речовини викидаються в довкілля. На керівника накладено штрафні санкції. В Тростянці просто екологічна катастрофа. Уникнути неприємних запахів можна за рахунок переробки відходів, чи встановлення біогазової установки. Відходи не повинні зберігатися під відкритим небом, – каже пан Дубовий. Підприємство належить до складу “Укрспирту” і належить державі.

Вирішити питання може лише керівництво держави в обличчі Уряду та Верховної ради. Саме тому депутати вирішили надати це звернення. — Буває, сморід в Тростянці стоїть такий, що просто треба виїжджати. Сьогодні всі заводи входять в систему “Укрспирту”,і вони заборонені до приватизації. Вони заключили договір про поставку меляси (сировина для виробництва етилового спирту – ред.).

На мою думку, це криміналізований вид діяльності. Безконтрольно випускають біоетанол, а це безакцизний товар. Через це береться горілка на чорному ринку. Приїжджала екологічна інспекція. Як приїхала, так і поїхала. Я не знаю, чи прислухаються до мене там зверху, але я повинен, щось зробити. Тому я написав запит до голови Уряду та Верховної ради. Нехай роблять зміни в законодавстві. Причому, ми не пропонуємо закрити завод, нехай хоч фільтри очисні поставлять, – говорить автор проекту рішення голова бюджетної комісії з бюджету, фінансів та обласних програм Вінницької обласної ради Геннадій Мазур.

Випари від виробництва етилового спирту та біоетанолу можуть призвести до тяжких наслідків для здоров’я громадян, через відсутність потрібної фільтрації. — Це летючі речовини. Якщо вже є нестерпний сморід, це означає перевищення допустимої норми парів етилового спирту в атмосфері. Це може викликати отруєння, задуху, чхання, нежить та алергію. Може викликати інтоксикацію організму та активувати хронічні хвороби, – каже колишня голова харчового відділення Макіївської міської СЕС Ольга Оленіна. Щодо ситуації, яка склалась ми вирішили запитати директора Тростянецького спиртового заводу Ігоря Мариняка. Він відмовився від спілкування із журналістами та запропонував написати запит. Хоча згідно із законом, журналіст має право й на усний запит. — Без коментарів. Ми повністю дотримуємося законодавства. Або приїжджайте, або надішліть письмовий запит, — відповів Ігор Мариняк. Довідка: Тростянецький спиртовий переробляє бурякову мелясу. З неї виготовляють біоетанол та етиловий спирт. Біоетанол – це спиртовмісна добавка до бензину. Відходи по трубопроводах надходять на поля фільтрації. Внаслідок процесу бродіння, утворюється неприємний запах.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...