facebook

Показали найстаріший у світі “комікс”

Найстаріший комікс в світі знайшли в стародавній римській гробниці в Йорданії.

Він у деталях розповідає про повсякденне життя міста Капітоліада тисячі років тому, передає cikavosti.com.

Сотні фігур людей, тварин і богів – зображені на стінах поховання. Їх пози і дії, що ілюструють рутинні заходи, такі як збір врожаю і будівництво оборонної стіни в місті, яке було процвітаючим центром торгівлі й культури в другому столітті нашої ери. Але розпис не просто давня картинна галерея. На малюнках – десятки написів, пояснювальних зображення, які і описують зафіксовані на них дії.

Наприклад, картинка із зображенням камнетеса супроводжується написом “Я ріжу”, а нещасний випадок на будівництві пояснюється словами – “На жаль, для мене! Я мертвий!”. На думку вчених, знахідка – це не що інше, як аналог сучасних коміксів.

Два римських поховання були виявлені в 2016 у місті Бейт-Рас Департаментом старожитностей Йорданії. Майже півтора року знадобилося міжнародній команді вчених, щоб провести розкопки, в результаті яких вдалося оголити стіни і побачити малюнки.

Поховання розміром близько 52 квадратних метрів містить дві похоронні камери стіни. Стіни і стелю головною з них покривають близько 260 малюнків, які супроводжують 60 написами. В основному це замальовки будівельних робіт, і вони демонструють всі стадії процесу зведення оборонних споруд. Персонажі нагадують бригадирів та робітників різних будівельних спеціальностей. Є сцени нещасних випадків і повсякденного побуту.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...