facebook

Під час ремонту церкви виявили сховок із цінностями

У церкві Святого Миколая в Радехові Львівської області знайшли сховані церковні предмети.


Під час ремонту даху виявили 3 дерев’яні скульптури і монстранцію (посудину для зберігання Святих тайн), повідомляє “Радіо Свобода”.

Парох церкви Володимир Царик припускає, що одна скульптура зображує святого Миколая, а інша Івана Золотоустого. Третя зображає розп’яття.

“Ці фігури швидше за все були всередині храму, а розп’яття Христа могло стояти і зовні. У нашій церкві присутній і східний, і західний стилі, використовували і монстранцію. Можливо, коли наступали російські війська у роки Першої світової війни і щоби врятувати ці предмети, хтось забрав, щоб не пошкодили. А може є інші причини. У час ліквідації УГКЦ передусім ховали книги, де згадувався Вселенський архієрей, або ж заклеювали і слова чи виривали сторінки, де було поминання Святішого Вселенського архієрея. Могла радянська влада негативно ставитись до святих фігур, інших речей, які не мали відношення до Східної церкви”, – говорить він.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Митець Лев Скоп зазначає, що скульптури належать до другої половини XVIII–початку ХІХ століття.

Художник, науковий працівник Національного музею імені Шептицького Роман Зілінко вважає, що знайдені скульптури належали греко-католицькій церкві. На них східні ризи святих.

“Ці скульптури треба оглянути докладно, щоб встановити точно, хто на іншій зображений, чи святий Миколай чи інший святий. Щодо монстранції, то це латинська традиція збереження святих тайн, але у XVIII-XIX століттях використовували і у греко-католицькій церкві. Тому, аби достеменно оцінити, потрібно ретельно вивчити”, – каже Зілінко.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...