facebook

Запасайтесь: які продукти подорожчають до кінця року

З початку року активно дорожчали овочі борщового набору, м’ясо та соціальний хліб. Ціни продовжать зростати далі, розповів Gazeta.ua директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

“До кінця року свинина та яловичина додаватимуть по 1-1,5 гривні щомісяця. Кілограм свинини вже коштує 110 гривень. Дорожче, по 127 гривень за кілограм продають яловичину. На 10% зросте ціна на соціальний хліб. Щоправда наступного року його вартість не змінюватиметься. Ціна на зерно у світі стабільна”, – говорить експерт.

Вітчизняні виробники підтягують ціни до європейського рівня. Адже Україна імпортує значну частину продукції з-за кордону.

“В Україні значно більше оподаткування на продукти харчування, ніж в Європі. Наприклад, у Польщі податок становить 5%, в Україні — 20%. Крім того, субсидії, які виділяють українським аграріям, не доходять до фермерів. Вони потрапляють у кишені великих агрохолдингів”, – пояснює Олексій Дорошенко.

За рік молоко додало в ціні 30%. Водночас м’який сир подешевшав на 5%.

“У Польщі, країнах Прибалтики, Угорщині окремі молочні продукти коштують дешевше, ніж в Україні”, – каже експерт.

Продукти харчування коштують найдешевше у тих областях, де найбільше гуртових та роздрібних мереж. Тобто велика конкуренція. На вартість продукті

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...