facebook

Українець побудував будинок-термос, який не потрібно опалювати

Житель Івано-Франківська Микола Яцинович побудував будинок, який вже назвали термосом. Будівля утеплена так грамотно, що практично не втрачає тепло. Будівництво українець почав десять років тому. Він стверджує, що собівартість такої будівлі не дорожче за звичайну, адже в ній немає газових мереж та складних і дорогих систем опалення, а є тільки вентиляція і утеплення. До будівництва Микола грунтовно підготувався. Навіть їздив до Австрії, щоб поглянути, як енергозбережні будинки будують там. “Є така теорія пасивного будинку. Вона полягає в тому, що якщо почати утеплювати будинок, то, відповідно, зменшуватимуться тепловтрати. Але при певній товщині утеплення будинок стає теплим настільки, що зникає необхідність в традиційній системі опалення з підведенням газової труби, котлом, батареями в кожній кімнаті”, – пояснює українець на своїй сторінці у Фейсбук. І приводить приклад: якщо по всій поверхні утеплювати будинок шаром утеплювача завтовшки 25-35 см, то при -5°С будівлю можна опалювати свічкою в кожній кімнаті.
dom_termos_3
“Тобто тепловтрати за рік з середньостатистичних 150-200 кВт/ч на м2 будівлі знижуються до 15-30 кВт/ч на м2. Відповідно, використання котла можна скоротити в 10 разів”, – ділиться розрахунками Микола. Матеріали будівлі – звичайна цегла і бетон. Утеплюючі – газобетон і пінопласт. Але головна умова – утеплюється абсолютно все: двері, вікна, укоси, стіни, дах. Товщина утеплення на стінах 25 см, дахи – 30 см, підлоги – 20 див. Це в два з половиною рази перевищує українські державні норми будівництва, але повністю відповідає сучасним австрійським або шведським стандартам.
“Такий собі будинок-термос. Якщо, наприклад, ви набираєте в термос воду, вона охолоджується дуже повільно – два дні. Так само, якщо наш будинок нагрівати і вимкнути опалювання, він буде теплим ще тиждень-півтори. Більш того, влітку термос теж дозволяє не нагріватися будівлі вдень, а підтримувати прохолоду від нічного провітрювання”, – говорить іванофранковец. Система опалення в пасивному будинку все ж є.
Проте вона мінімальна – всього два електротена, які нагрівають воду в теплій підлозі потужністю по 2 кіловати кожен. “У нас низькотемпературна (21-23 градуси) водяна тепла підлога за всією площею будинку. Ми не купували жодних батарей, не підводили багато труб. У бетонну стяжку підлоги кинули трубу і нею обігріватимемо. Тобто, якщо для звичайного будинку система опалення обійдеться в 150-300 тисяч гривень, а то і більше, враховуючи підключення газових мереж, то ми уклалися в 50-70 тисяч гривень. Плюс система примусової вентиляції 30 тис. гривень, яка накачуватиме чисте фільтроване повітря і виконуватиме функції кондиціонера влітку”, – говорить Микола Яцинович. Площа його будинку – 150 квадратний метрів. “Про енергозбереження треба українцям більше думати. Сильно від світу відстаємо”, – пише іванофранківець на своїй сторінці. А його публікації набирають все більше кількість обговорень, до нього звертаються за порадою. І Микола охоче відповідає і ділиться набутим досвідом.
13557852_1749917958598045_8228984943202195932_n
джерело http://gopri.in.ua/

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...