facebook

Проблема еміграції вирішиться через 2-3 роки — Мінсоцполітики

У Міністерстві соціальної політики України сподіваються, що міграція українців за кордон суттєво скоротиться через 2-3 роки, коли середній рівень зарплати в Україні сягне 15 тисяч гривень.

Про це повідомив міністр соцполітики Андрій Рева, передає прес-служба Кабміну.

За його словами, українці виїжджають за кордон «через низький рівень зарплат», тому коли середня зарплата в Україні сягне 15 тисяч гривень міграція має суттєво скоротитись.

«На сьогодні, в перерахунку на гривні, українські заробітчани в Польщі у середньому отримують 19200 гривень на місяць. Для зменшення рівня трудової міграції, як я вже неодноразово казав, середня зарплата в Україні має бути не меншою за 15000 гривень. Ми плануємо, що в цьому році середня зарплата в грудні вийде на розмір 10000 гривень, і нам потрібно три-чотири роки щоби наша середня зарплата вийшла на потрібні показники», — заявив Рева.

Він зазначив, що причиною початку чергової «хвилі міграції» є те, що роботодавці довгий час не підвищували рівень оплати праці працівникам.

«Тому уряд робить усе можливе зі свого боку, щоби стимулювати процес зростання доходів людей», — додав міністр.

За його словами, наразі закордоном перебуває 3,2 мільйони українців. Під час хвилі міграції у 90-х роках ця цифра становила близько 7 мільйонів осіб.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Зазначимо, що за даними Мінсоцполітики, зростання розміру зарплат в Україні складає 25% на рів, в той час як рівень інфляції складає близько 12%. Таким чином, реальна платоспроможність українців зростає приблизно на 13%.

В той же час, за даними Trading Economics, рівень інфляції у Польщі складає 2% на рік. Таким чином, зароблені у Польщі гроші знецінюються з меншою швидкістю, ніж в Україні, що призводить до збільшення реального відриву у розмірах оплати праці між країнами.

Нагадаємо, що міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомляв, що щороку з України виїжджає близько 1 мільйона громадян.

Раніше стало відомо, що близько 200 тисяч українців отримали «карту поляка», яка дає пільгові умови для отримання польського громадянства.

Крім цього, повідомлялось, що у Польщі постійно проживає близько 2 мільйонів українців, понад 300 тисяч — платять внески до фонду соціального страхування у Польщі.

Також повідомлялось, що у 2017 році українські заробітчани перерахували з Польщі суму, еквівалентну 4% ВВП України.

У Мінсоцполітики пропонували нараховувати трудовий стаж українським мігрантам.

За даними Мінсоцполітики України, до 9 мільйонів українців виїжджають на сезонні заробітки закордон. При цьому ще понад 3,2 мільйони працюють та проживають закордоном на постійній основі.

Раніше в «Центрі економічних стратегій» повідомляли, що з 2001 року близько 6 мільйонів українців мігрувало закордон.

Також у Нацбанку змінили методологію розрахунку обсягу переказів українських заробітчан. Згідно з новими розрахунками у 2017 році він склав 9,3 мільярди доларів, що на 2 мільярди більше, ніж за попередніми оцінками.

Польський уряд анонсував спрощення умов працевлаштування українських трудових мігрантів та готує нову міграційну політику.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...