facebook

Воздвиження Хреста Господнього: що не можна робити в свято

Сьогодні, 27 вересня, православні святкують Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього. Це одне з 12 головних свят православної Церкви. Воно пов’язане з ім’ям рівноапостольної Олени, матір’ю імператора Костянтина, яка, згідно з церковним переказом, відшукала Хрест, на якому розіп’яли Ісуса. Точна дата набуття Чесного Хреста невідома.

Назву свято отримало завдяки звичаю Церкви на Сході споруджувати хрест під час богослужіння. Ікона Воздвиження Хреста відома своїми чудотворними властивостями. Вважається, що вона допомагає впоратися з багатьма проблемами зі здоров’ям: лікує зубний біль, безпліддя, кістки і суглоби, хронічні мігрені.

Що не можна робити в цей день

Здавна в народі вважалося, що в цей день змії шукають місце для сплячки на зиму, тому радили тримати будинок зачиненим. Цього дня птахи починають відлітати в теплі краї, а всі гади земні (змії, вужі, ящірки) ховаються в нори.

Не варто сваритися і з’ясовувати стосунки з близькими.

Не можна в цей день починати нові справи, оскільки вони можуть закінчитися невдачею.

Заборонялося в ліс ходити, щоб змії не затягли до своєї ями.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Цього дня всі православні дотримуються суворого посту. Не можна їсти м’ясо, рибу, яйця і молочні продукти. Як приправи до їжі рекомендовано користуватися лише рослинними оліями.

Що можна робити в цей день

В цей день раніше заготовляли капусти на зиму. У народі говорили, що на Воздвиження осінь літо відсуває, тому ховали до свята всі овочі з корінням, щоб заморозки не згубили врожай.

Православні йдуть до храму і проводять цей день в молитвах. Також, щоб захистити будинок, слід окропити його освяченою в церкві водою.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...