facebook

Чому лікарі пишуть нерозбірливо. Супрун розкрила таємницю

В.о. міністра МОЗ України Уляна Супрун розповіла, чому лікарський почерк зазвичай нерозбірливий, чим це шкодить і як змінити ситуацію на краще
Про це вона написала на своїй Facebook-сторінці.

Тисячі лікарських помилок трапляються через нерозбірливий запис назви чи дозування.

Близько 1,5 мільйони пацієнтів травмуються через це щороку, такі помилки можуть мати летальні наслідки.

Крім втрат для здоров’я, це також і великі втрати для самої системи. Додаткові медичні витрати на лікування травм, які виникли через невірне дозування ліків, складають $3,5 млрд. на рік.

“Медики роблять це ненавмисне. Основна причина не найбільш каліграфічного почерку – кількість писанини та темпи, в якому лікарі зазвичай працюють. Існують різні вимоги щодо документів, заповнення журналів, виписок та багато інших папірців, на які лікарі витрачають свій час”, – пояснює Супрун.

Форми письмової документації – застарілий формат ведення записів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Україна відходить від перенавантаження медицини папером та невиправданими записами й переходить до електронного формату ведення документації”, – запевняє лікарка.

За наказом МОЗ № 157, більше немає необхідності заповнювати від руки талони та журнали. Натомість МОЗ впроваджує електронну систему.

За словами Супрун, до електронної системи охорони здоров’я вже підключилися 24 тис. лікарів.

“У майбутньому вона дасть можливість кожному швидко отримати свою медичну інформацію, а лікарям – більш цілісно бачити картину здоров’я пацієнта. Лікарі виписуватимуть електронні рецепти та робитимуть інші медичні записи, які не можна буде ні загубити, ні підробити або ж невірно прочитати”, – додає в.о. міністра.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...