facebook

Українці побачать неймовірне небесне видовище: загадуйте бажання

У жовтні українці двічі зможуть насолодитися метеорними дощами. Перший зорепад «Драконіди» почнеться в перших числах жовтня і досягне свого піку 8-10 числа. Його особливістю є метеорні потоки, які найчастіше мають жовтуватий або червонуватий окрас. Спостерігати за зорепадом можна буде біля сузір’я Дракона в Північній півкулі Землі, тобто і в Україні.

 

 

Початок метеорного дощу очікується відразу після заходу сонця, а закінчення передбачається близько опівночі. Піковий період зорепаду припадає всього на три ночі. О першій годині можна побачити 5-18 яскравих горючих частинок.

Жовтневий зорепад повторюється щорічно з 6 по 10 жовтня. Земля в цей момент проходить через скупчення пилу і сміття, залишені кометою Джакобіні-Циннера. Зазвичай метеорів буває не більше декількох десятків на годину, але бувають і виключення.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Другий зорепад під назвою “Оріоніди” деякий час буде проходити паралельно з першим. Потоки метеорів почнуться 2 жовтня, а завершаться – 7 листопада. Піковий період цього метеорного дощу очікується 20 і 21 жовтня.

Експерти називають цей зорепад одним з найбільш видовищних. Він відрізняються великими розмірами, високою швидкістю, великим ступенем яскравості і особливим мерехтінням у вигляді довгих розчерків («хвостиків»). Кількість згораючих частинок комет складе в середньому від 15 до 22. Проходить він у сузір’ї Оріона, в нього наша планета щорічно входить приблизно 16 жовтня. Явище зможуть спостерігати жителі Південного та Північного півкулі.

Оріоніди є породженням знаменитої комети Галлея. Середня інтенсивність Оріонід – 20-25 метеорів на годину.

Якщо потік Драконідів до півночі вже зникає, то Оріоніди в цей час тільки з’являються, а пік їх відбувається за пару годин до світанку.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...