facebook

Сталося непередбачуване! У Львові спробували зірвати похорон захисника України

У неділю, 26 серпня, на одному з кладовищ Львова група російськомовних молодих людей спортивної статури, одягнених в однакові чорні футболки, спробувала зірвати похорон 21-річного українського бійця Мар’яна Найди.

 

 

Як розповів на особистій сторінці в Facebook колишній директор Музею-заповідника “Личаківський цвинтар” Ігор Гавришкевич, хтось із присутніх на похоронах викликав поліцію, проте ніхто не був затриманий.

“У тилу теж небезпечно. Хто і чому прилюдно погрожував Настоятелю гарнізонного храму прев. апп. Петра і Павла у Львові Степану Сусу? Після відправи богослужіння у Храмі та після за упокійної біля гробу (полеглого днями) воїна АТО Мар’яна Найди на полі почесних поховань Личаківського цвинтаря в присутності сотень людей сталося щось особливе і не передбачуване для пересічних громадян! Причетні до цього були молодики спортивної виправки з вирозумленими поглядами, схожими на представників спецслужб, але в однакових чорних майках. Дехто думав, що це наші заздалегідь прийшли і зупинилися осторонь вхідної площі на Личакові для того аби спостерігати і охороняти. Але одинакові майки і російська мова свідчила про протилежне”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“До того ж, згодом разом з похоронною процесією, людей в однакових чорних майках прибуло біля сотні. Ще з десяток таких прибули на байках. В їх розмові було чути про язичництво, про рунвіру та офіційно у мікрофон про те, що ховали вікінгів з мечем і сокирою, про нібито заповіт загиблого поховати його за їхнім звичаєм, бо він був їх другом. Один “чорномайочник” таки поклав сокиру в труну і нагадав про традицію спалення”.

“Степан Сус намагався все спрямувати у мирне християнське русло і просив не перешкоджати похованню. Мати воїна зовсім розгубилася. Адже за законом “Про поховання та похоронну справу в Україні” за умови відсутності письмового волевиявлення загиблого, обряд його поховання визначають найближчі родичі, тобто присутня мати (чи було її письмове зазначення про зміну ритуалу у заяві на поховання, міг би з’ясувати слідчий)”.

“Саме про право матері нагадав настоятель храму, але у відповідь від чорномайочників було чути брутальні мати і погрози!!! Після цього втрутилися ветерани-добровольці АТО з вимогою дати поховати за волею матері. На них було вчинено “кулачний” напад”.

“Аж згодом хтось викликав поліцію. Вона нікого не затримала. Питання чому? Адже дехто з нападників вів себе явно агресивно. Крім цього такі дії можна розцінювати, як глум над померлим, що тягне за собою кримінальну відповідальність. Дехто з них спостерігав і за допомогою мобілки консультувався здалеку з пагорба. Відчувалася системна підготовка гучного скандалу. Був присутній тільки 24-й. Є великі сумніви що таке могло виникнути спонтанно. Тому питання до наших спецслужб: чи це нормально, що ніхто про випередження таких ситуацій в період відзначення Дня незалежності не дбає? А можливо вистачило б кількох поліцаїв? Та є сумніви, адже мені, депутату трьох минулих скликань, неодноразово приходилося викликати поліцію у питаннях адміністративних правопорушень за ст.160, та жодного протоколу не було складено”.

Наскільки відомо, в поліції Львова прецедент на даному етапі ніяк не прокоментували.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...