facebook

Вчені виявили дивну стіну в Києво-Печерській Лаврі

У Лаврі знайшли залишки давньоруської стіни XII століття.

Розкопки проводилися біля Троїцької надбрамної церкви у Митрополичому саду. Археологи виявили, що стіна має довжину 21 метр. Поки розкопали лише частина фундаментів, а відкривати повністю знахідку планують у наступному році.

“У планах зробити експозицію, яка буде включати залишки фортифікаційних мурів. Можливо буде інформаційний центр”, – зазначив пан Тараненко.

Вчений розповів, що ця знахідка була частиною стіни, яка оточувала “верхню” Лавру. Побудували її в кінці XII столітті, простояла вона близько 150 років, до нашестя монголо-татар і взяття Києва в 1240 році.

Побудували її на місці дерев’яного паркану – так званого стовпья. Після набігу монголо-татар у XIII столітті наступна кам’яна стіна з’явився навколо Лаври тільки в кінці XVII столітті на кошти гетьмана Івана Мазепи.

Археологи називають стіну унікальною, оскільки в Україні, крім неї, відомо лише два об’єкти монументальної фортифікації Київської Русі. А конструкція цього фундаменту є поки єдиною серед усіх пам’яток цієї доби на всій території держави Київської Русі.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...