facebook

В Яремче поставили рекорд за тривалістю виконання гуцульського танцю “Аркан”

В Яремче з 21 по 29 липня проходить ювілейний ХХV Міжнародний гуцульський фестиваль. В один із фестивальних днів, в карпатському містечку Татарів був встановлений рекорд України на найтриваліший гуцульський танець аркан.

 

 

Так, за звання самого витривалого виконавця традиційного гуцульського танцю змагалося 65 юнаків і чоловіків. Організатори фестивалю запросили всіх бажаючих відчути дух цього танцю і стати в нерозривне коло аркана.

Відзначимо, що аркан називають символом життя, адже гуцули кажуть, що спочатку в танці потрібно «народитися», а в кінці разом з мелодією «померти». Танець виконують чоловіки в колі або півколі з Топірчики в руках. Крім того, в минулі часи в Карпатах хлопця, який не вмів танцювати аркан або був недостатньо вмілим в мистецтві цього танцю, молодь не приймала в свою компанію.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«Танець аркан – це символ гірського стилю, тому всі перипетії життя знайшли своє місце в ньому. Аркан – істинно чоловічий танець, що символізує братство і підтримку товариша праворуч і ліворуч. Танець може тривати досить довго і жоден порядний гуцул не припинить рухатися », – розповів координатор Міжнародного гуцульського фестивалю Іван Гаврон.

Отже, перші півгодини танцювального змагання витримав 31 учасник, а повну годину змогли танцювати лише шість чоловік. А ось найвитривалішими стали тільки двоє – 14-річний Олексій та 18-річний Ярослав. Вони без перерви танцювали 1 годину і 5 хвилин.

Національний рекорд зафіксували представники Національного Реєстру Рекордів України. Переможці розкрили секрет, що готувалися до встановлення рекорду більше трьох місяців. Хлопці тренували витривалість і техніку рухів, адже танець автентичний і фізично виснажливий.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...