facebook

Українським заробітчанам в Польщі пропонують меншу оплату і гірші умови, ніж місцевим жителям, – ЗМІ

Поїхавши в чужу країну в надії заробити, українці часто потрапляють у трудове рабство, пише видання.

Позбавлення паспортів і зарплат, необґрунтовані штрафи — це ще не всі “сюрпризи”, з якими часто стикаються українські заробітчани. Поїхавши в чужу країну в надії заробити, вони часто потрапляють у трудове рабство, повідомляє “Обозреватель”.

Як повідомляє видання з посиланням на “Сегодня”, Польща — одна з країн-лідерів щодо злочинів у сфері торгівлі людьми, про факти примусової праці тамтешнім правоохоронцям розповідають мало не кожен місяць.

Жертвами трудового рабства часто стають саме українці, пише видання. Хоча формально заробітчани не є рабами, вони роками працюють в чужій країні майже безкоштовно. Часто жертви бояться звертатися в поліцію. Вони побоюються суду, штрафів та депортації — адже роботодавець, що відняв їх документи часто погрожує здати їх в поліцію або навіть розправою.

Утримує людей в умовному трудовому рабстві і постійна затримка зарплати. Українцям ледь не з порогу пропонують меншу оплату і гірші умови, ніж місцевим.

“Я працювала в польському готелі гувернанткою — нам платили 5 злотих (35 грн) за одні покої, в той час як полькам — по 10 злотих (70 грн). При цьому ми працювали по вісім годин, і нас ніхто не годував. У поляків же обід був, ще і безкоштовний”, — каже заробітчанка Оксана Марченко.

Запобігти торгівлі людьми намагається правозахисний фонд “Ла Страда”. Його застережливі плакати зустрічаються прямо на польських вокзалах, через які українці в’їжджають в країну.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Минулого року до нас з приводу примусової праці звернулися понад 200 осіб — з них близько 50 громадян України. Найбільше таких прикладів у ресторанах та кафе, але змушують підневільно працювати і в сфері послуг, будівництва і сільського господарства”, — розповідає представник фонду Ірена Давид-Ольчик.

При цьому трудове рабство має свої наслідки, стверджують експерти. Мова не тільки про фізичне виснаження — багато колишніх заробітчан змушені лікувати психічні розлади.

“Це депресія, неврози, тривожні розлади. Також зустрічаються люди з суїцидальними настроями. Пам’ятаю жінку, яка потрапила до мене з галюцинаціями. Її організм був настільки виснажений, що не міг більше працювати”, — розповіла психолог Інна Шимчак і додала, що часто ці люди потрапляють в психіатричні лікарні.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...