facebook

У Греції двох українців ув’язнили на 180 років через перевезення нелегальних мігрантів – ЗМІ

У Греції двох українців – Сергія Шваюка і Петра Литвинчука – ув’язнили на 180 років за звинуваченням у незаконному перевезенні мігрантів.

Про це повідомляє “Слідство.Інфо” з посиланням на перекладача прокуратури міста Пірей Лідію Костів.

Зазначається, що суд, який відбувся у п’ятницю, 20 липня, виніс їм вирок – по 180 років за ґратами кожному.

“Рідні ув’язнених Шваюка та Литвинчука запевняють, що чоловіки не мали наміру йти на злочин і в такій ситуації опинилися примусово. Матір Литвинчука розповіла, що вони поїхали в Туреччину на цілком законну роботу. Їм пропонували бути помічниками капітана на прогулянковій яхті”, – йдеться у статті.

За словами матері Литвинчука, невдовзі, уже в Туреччині, працедавці змусили українців перевозити на яхті мігрантів. Для цього невідомі озброєні люди навіть погрожували Литвинчуку і Шваюку фізичною розправою.

“Коли їх затримала берегова охорона Греції, вони якийсь час не знали, у чому їх звинувачують. Тут і вони постраждали, оскільки їх змусили до керування цієї яхти”, – підкреслила вона.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Перекладач Лідія Костів пояснила, що, за грецьким законодавством, чоловіки вчинили правопорушення одразу за кількома статтями – незаконний перетин кордонів країни ЄС, створення небезпеки для життя людей через перезавантаження яхти та відсутність рятувальних засобів.

“При затриманні у Петра і Сергія не було документів на керування яхтою”, – додала вона.

Грецький адвокат українців Захаріяс Кессес пояснив, що такі великі терміни зумовлені особливостями грецького законодавства.

Він також розповів, що окрім Литвинчука і Шваюка, на яхті були ще 63 нелегальних мігранти.

“При оголошенні вироку за кожного нелегального мігранта можуть додавати 10-15 років. Першопочатково їм загрожувало 630 років за гратами”, – підкреслив він.

Один з ув’язнених – Сергій Шваюк – є музикантом івано-франківського гурту “Перкалаба”.

“Слідство.Інфо” повідомляє, що на таку роботу в Туреччині українців вербують, найчастіше, в морських регіонах України.

“Ми опитали низку сімей ув’язнених громадян і довідалися, що українцям справді пропонували законну роботу і хороший заробіток на туристичних яхтах у Туреччині – близько 2-3 тисяч доларів.

Якщо вірити рідним ув’язнених, жоден з них – не знав, що частиною роботи будуть перевезення нелегалів”, – йдеться у статті.

У червні заступник директора Департаменту консульської служби МЗС України Василь Кирилич повідомив УП, що у Греції перебуває понад 150 громадян України, затриманих або засуджених за перевезення нелегальних мігрантів, українська влада вирішує питання їхнього повернення на батьківщину.

Раніше повідомлялося, що шість українських моряків судна RS 300-97, які понад півтора року перебували під забороною виїзду з Греції, повернулися в Україну.

Капітан судна ще мусить перебувати у Греції для вирішення певних правових питань.

У листопаді 2016 року вантажне судно RS 300-97 під прапором України з сімома членами екіпажу – громадянами України, які, за словами капітана, виконували рейс з Чорногорії в Ліван, подало сигнал біди в територіальних водах Греції і через несправність було доставлене на буксирі в порт Палеохора на острові Крит.

Як повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Efsyn.gr, на борту судна виявили мільйони пачок сигарет, походження яких було важко ідентифікувати. Екіпаж стверджував, що вантаж легальний. Розслідування підтвердило, що за маршрутом українського судна не фіксувалися випадки контрабанди.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...