facebook

Кусючі ціни: експерти пояснили, чому в Україні не дешевшають фрукти і овочі

Незважаючи на сезон, далеко не всі овочі і фрукти по кишені українцям – наразі подешевшали лише огірки, цибуля, картопля і вишні з черешнями. А ось ціни на моркву, помідори, персики, абрикоси, як і раніше, високі – часом в півтора рази вищі, ніж минулого року.

Експерти заспокоюють: фрукти і особливо овочі стануть набагато доступнішими в серпні, ціни на них можуть впасти більш ніж вдвічі, пише «Сегодня».

У столичних супермаркетах і на ринках, найдоступніший продукт нині – огірки і цибуля. Перші можна купити по 8-10 грн/кг, це дешевше в 1,5 раза, ніж рік тому в цей час. Щоправда, ці огірки не найкращої якості (великі), за корнішони наразі просять 20 грн/кг і більше. Також по 6-8 грн/кг продається молода картопля, по 5-6 грн/кг цибуля, але її треба вибирати, оскільки через дощі, що почалися, її часто доставляють не кращої якості. А ось ціни на моркву і буряк зашкалюють, вони вдвічі вищі за торішні: кг моркви не купити дешевше 20 грн/кг, а буряка – 12 грн/кг. Молода капуста теж дешевшає неохоче – 10-12 грн/кг, тобто качан середнього розміру обійдеться в 20-25 грн, рік тому було дешевше майже вдвічі. Тримають ціну і помідори – 25-30 грн/кг, це приблизно стільки ж, як рік тому.

З фруктів, крім привізних і яблук, що не користуються особливим попитом (22-30 грн/кг), та дорогих цитрусових (кг апельсинів – 35-40 грн, лимонів – 70-75) і бананів (26-35 грн/кг), вибір недорогих вітчизняних кісточкових наразі невеликий: черешня та вишня. Перша стрімко дешевшає – на ринку і вуличних розкладках її продають навіть по 25-28 грн/кг, в супермаркетах – до 40 грн/кг. Аналогічна ситуація з вишнею, зав’язь якої рік тому вимерзла через раптові травневі заморозки, а нині урожай виявився дуже хорошим – її продають відрами по 70-80 грн, це 10-12 грн/кг. Ціна на абрикоси та персики наразі кусається: від 40-45 грн/кг, як і на малину, – її не купити дешевше 70 грн/кг. Зустрічається пізня полуниця, але вже втричі дорожче, ніж в червні, або по 70-75 грн/кг, оскільки пропозиції вже майже немає.

Фахівці продовольчого ринку говорять, що поки дешевшають лише ті овочі і фрукти, пропозиція яких набагато перевищує попит, а терміни зберігання невеликі, як, наприклад, у кісточкових. За словами керівника проекту «АПК-інформ овочі та фрукти» Олександра Хорева, впали ціни на салатні тепличні огірки, а ось польові, які йдуть на консервацію, навряд чи дешевшатимуть. А нинішню дорожнечу моркви голова департаменту «Маркетинг-Аналітика» ринку «Шувар» Тетяна Гетьман пояснює низькими перехідними запасами через неврожай минулого року.

«Цим скористалися ті, хто вирощує ранню моркву, яка з’явилася на ринку вже в травні через теплу погоду, але її було мало, звідси і такі високі ціни – втричі проти торішніх», – говорить Гетьман.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Коли подешевшає коренеплід і на скільки, поки сказати складно. А ось директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко прогнозує в серпні стрімке, майже вдвічі, зниження цін на овочі, оскільки урожай очікується високим через вологий і теплий липень і серпень, про що говорять синоптики.

«Зниження цін почнеться з кінця липня і триватиме в серпні, – сказав Дорошенко. – Але з осені ціни на овочі поступово почнуть зростати через подорожчання палива, насіння, засобів захисту рослин і підвищення мінімальних зарплат. Разом до кінця року вони перевищать минулорічні приблизно на 10%».

За півроку в Україні подорожчали майже всі продукти, промтовари і послуги, ціну яких відстежує Держслужба статистики – це понад 50 позицій. Подешевшали тільки яйця і гречка: в грудні було 27 грн за десяток яєць і 22,54 грн за кіло гречки, в червні стало, відповідно, 24,17 грн (-10,4%) і 17,38 грн (-23%). За півроку відчутно подорожчало м’ясо. Так, якщо в грудні 2017-го кіло свинини можна було купити за 109,47 грн, то в червні – за 115,14 грн (+5%). А ось сало після зимового подорожчання до 72-73 грн/кг знову подешевшало до грудневих 68,76 грн за 1 кг. Мало змінилися ціни і на куряче філе: в грудні було 89,51 грн/кг, зараз – 89,85 грн за 1 кг в середньому по країні.

Щодо непродовольчих товарів, то найвище зростання цін було на цигарки через чергове підвищення акцизу. Наприклад, пачка цигарок з фільтром преміум-класу стала з цієї причини дорожче на 3,1 грн (+12%) і коштує тепер 29,39 грн. Також на 3-5% подорожчали і найпопулярніші ліки: антибіотики, жарознижуючі, знеболюючі та для зниження тиску. На 4% подорожчало паливо: літр бензину А-95 тепер коштує в середньому 29,34 грн (+1,2 грн). Зросла і ціна житла, що здається в найм. Тепер за оренду 1-кімнатної квартири просять в середньому 3087 грн щомісяця, або на 150 грн більше, ніж півроку тому (+5%). Середня інфляція, за даними Держстатистики, за 5 місяців (останні дані) становила 4,4%, в тому числі за продуктами – 4,7%, за підакцизними товарами (спиртне, тютюн) – 7,3%. За оцінкою економістів, інфляція в червні очікується в межах 0,5%.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...