facebook

Названі найперспективніші професії в Україні

Цього року абітурієнти крім того, що хочуть стати IT-фахівцями і юристами, подають документи на перекладачів англійської мови та менеджерів з туризму. А ось на екологів і астрономів – заявок небагато. Експерти кажуть, що зараз в дефіциті швачки і кухарі.

file

За перший тиждень кількість поданих абітурієнтами заяв перевалило за 300 тисяч. Це на 50 тисяч більше, ніж в минулому році. Про це повідомили в Міносвіти. При цьому у абітурієнтів в явному пріоритеті право, англійська філологія, комп’ютерні та інформаційних технології. Особливий інтерес викликають кібербезпека, туризм, навіть історичні факультети і факультети біотехнологій. А от найменше хочуть стати астрономами, фізиками, синоптиками і екологами. Мало бажаючих і на факультети гірничої справи та металургії.

Експерти ринку праці говорять, що через п’ять років, коли нинішні абітурієнти будуть закінчувати вузи, попиту на перекладачів і юристів не буде. “Зараз англійську знають багато, тому необхідності в перекладачах не буде. Вони підуть працювати в колл-центри або менеджерами по роботі з корпоративними клієнтами. Чи не райдужні перспективи і у юристів – в середньому 75 таких фахівців претендують на одну вакансію. І якщо ця тенденція збережеться , то юристи зможуть бути затребувані тільки в державному секторі. Що стосується IT-фахівців, то у них перспективи краще – якщо не влаштуються в наші компанії, то їх розберуть Польща, Греція, Чехія та Швеція “, – говорить експерт з підбору персоналу Тетяна Пашкіна.

Також, за словами Пашки, найдефіцитніші спеціальності сьогодні – швачка і кухар. “Потрібні також дизайнери, технологи, інженери, фахівці з електроніки для автомобілів. Потрібні менеджери з продажу туристичних послуг. Але навіщо для цього вчитися п’ять років, та ще витрачати гроші на контракт, щоб стати агентом з продажу авіаквитків”, – говорить Пашкіна.

Її підтримує і директор компанії Ігор Захаренко: “На посаду менеджерів з туризму не обов’язково потрібні фахівці з дипломом. Потрібні люди, які вміють і люблять комунікувати, молоді, активні та амбіційні”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Президент холдингу Олександр Ольшанський каже, що XXI століття – століття біотехнологій. “Майбутнє за такими спеціальностями, як біотехнології і хімія, а в комп’ютерах вже нічого нового не придумаєш”, – вважає він.

джерело http://iz.com.ua/

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...