facebook

Тарифний жах для кожного: скільки українцям доведеться платити за газ

У жовтні ціна на газ збільшиться майже вдвічі. Кабінету Міністрів України з 1 серпня підвищить тарифи на газ для промисловості та населення. Це необхідно, щоб продовжити програму співпраці з МВФ.

 

У МВФ запевняють, що різниця в цінах на блакитне паливо для населення і промисловості неприпустима. Експертам Фонду вже вдалося переконати Кабінет міністрів запровадити відповідний механізм автоматичного коригування.

Як говориться у постанові уряду №187, тариф формуватметься за так званою формулою “Дюссельдорф +”, тобто ціна на німецькому хабі + транспортні витрати та податки.

У меморандумі з Міжнародним валютним фондом прописана відповідна методика. Якщо зробити перерахунок за зазначеною формулою, то виявиться, що ціна на газ для населення в Україні поинна збільшитися майже на 70%.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Кредитори готові пом’якшити вимоги, але для цього треба зрівняти вартість газу для населення і промисловості.

Бізнес в Україні купує газ за ринковими цінами, які залежать від пропозиції і попиту. Причому, продають блакитне паливо не лише український НАК “Нафтогаз”, але і десятки іноземних компаній. У той же час для населення і постачальників комунальних послуг є одне джерело газу – “Нафтогаз”.

Наприклад, простим українцям НАК продає блакитне паливо за ціною 6,9 грн за кубометр, а промисловим споживачам – за 10,8 грн за кубометр. Причому вартість бізнесу змінюється щомісяця, минулої зими різниця в тарифах досягала 80%.

Українські чиновники зробили дві пропозиції валютному фонду. Перша – на соціальний обсяг палива залишити колишню ціну, а на “різницю” – підняти тариф до 11,47 грн/куб з жовтня.

Фонд категорично проти такого варіанту. При цьому, як розповідають наближені до переговорного процесу джерела, другий сценарій передбачає: вже з жовтня кубометр газу без ПДВ будуть продавати по 8,822 грн.

Через це може скоротитися споживання на 8,7 млрд, так як українцям доведеться економити. В той же час більш ніж на 20 млрд збільшаться видатки на фінансування субсидій. Найімовірніше, саме цей сценарій і реалізують в Україні.

Остаточне рішення досі не прийнято. Тривають переговори. “Нафтогаз” відсторонили від спілкування з МВФ. Після прийняття Антикорупційного суду стало зрозуміло, що без рішення стосовно ціни на газ не обійтися.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...