facebook

Полтавці разом з Президентом України відкрили пам’ятник Івану Мазепі

IMG_1241-750x609

7 травня близько 14.20 на Соборному майдані Полтави розпочалися урочистості з нагоди відкриття пам’ятника козацькому гетьману Івану Мазепі. У них взяли участь кілька тисяч полтавців, Президент України Петро Порошенко, Патріарх Філарет, очільник Облдержадміністрації Валерій Головко та голова товариства «Просвіта» Микола Кульчицький – один з ініціаторів ідеї відкриття постаменту у місті.

Офіційно захід мав розпочатися о 14.00, однак Глава держави приїхав майже на 20 хвилин пізніше запланованого часу.

Урочистості розпочалися із гімну України у виконанні хору «Калина» Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка.

IMG_0707-750x552

Після цього Президент України, кинувши гасло «Слава України» розпочав свій майже 15-ти хвилинний спіч.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

IMG_1112-750x458

Президент назвав громаду Полтавщини високодостойною, а також пригадав невдалу спробу підірвати пам’ятник, яка відбулася днями.

Президент подякував ініціатору встановлення монументу — Миколи Кульчинському, і зауважив, що українці нарешті дочекалися на таку урочисту мить, як відкриття пам’ятника:

 – 22 роки міцною рукою він тримав булаву і поклав кінець сумній руїні. У той же час імперія не шкодувала чорної фарби, щоб понівечити його образ. Але це не завадило, а навпаки допомогло Мазепі стати справжнім символом українського опору Росії, прапором нашого руху за незалежність до тієї мети, яку Мазепа, випереджаючи свій час, усвідомив вже через 50 років після Переяслава, – заявив Порошенко.

Також гарант конституції додав, що, «мазепинська ідея» дозрівала протягом 200 років.

 – Вільна Україна нарешті звільнилася від нав’язаних ззовні стереотипів. На цей процес істотно вплинула російська агресія, – сказав Порошенко.

На його думку, зовнішня агресія проти України, нарешті, розставила “всі крапки над “і”. І символічно, що презентація скульптури місцевій громаді відбулася минулого року саме в новий День захисника України.

IMG_0724-750x500

Він також підкреслив, що за два роки росіяни зробили багато для популяризації Мазепи серед українців і ще більше для розвінчання міфів.

 – І ось сьогодні нарешті ми відкриваємо пам’ятник видатному державному діячеві, талановитому дипломату, меценату, просвітителю Івану Степановичу Мазепі – сказав він, назвавши це подією загальнонаціонального значення.

Джерело – tribuna.pl.ua

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...